En tuff motståndare

KRÖNIKA2003-08-07
Av:  Jan-Åke Porseryd

Leif Pagrotsky är utan tvivel en av regeringens mest inflytelserika ministrar. Befordrad till näringslivsminister efter valet i höstas med huvudansvar för den svenska infrastrukturen. En av Göran Perssons mest betrodda medarbetare.

Nu får statsministern honom som sin kanske svåraste opponent inför EMU-omröstningen i september.

ST-medlemmen Leif Pagrotsky är en varm anhängare av EU och röstade ja till svenskt EU-medlemskap i folkomröstningen 1994. Det skriver han i en artikel i det senaste numret av den socialdemokratiska idé- och debattidskriften Tiden. Där motiverar han också varför han säger nej till EMU.

Pagrotsky kritiserar de som ser ett behov för de gamla medlemsländerna i EU att bilda en egen, inre grupp. ”Övriga länder blir då någon sorts andra klassens medlemmar, antingen för att de tvingas följa beslut som går emot deras vilja, eller för att de överhuvudtaget inte får vara med där de viktiga besluten fattas.” Han ser uppenbarligen med fasa på en sådan utveckling.

I stället önskar han ett framtida EU som inser nyttan av flexibilitet och solidaritet utanför sina gränser.

Han är rädd för en utveckling mot ett federalt EU och tror att EMU driver på åt det hållet med minskat politiskt inflytande.

”…vad jag vet säkert är att EMU inte hittills ökat politikens makt. Tvärtom är den Europeiska Centralbanken uttänkt för att minska de folkvaldas påverkan på penningpolitiken. Därutöver utmärker den sig för brist på öppenhet och transparens.”

Han tycker också att den rörliga växelkursen har tjänat Sverige väl. ”Vår tillväxt sedan 1994 ligger konstant över EMU-områdets.”

Pagrotsky kan inte se något tungt vägande skäl för Sverige att ge upp penningpolitiken. ”Jag har svårt att se nyttan med en machovaluta som drar på oss onödig arbetslöshet därför att bankmän i Frankfurt och Paris tar upp en prestigekamp mot dollarn”, skriver han i en svidande vidräkning med EMU-ledningen.

Leif Pagrotskys motstånd mot EMU har varit välbekant länge.

Men ändå är det naturligtvis både överraskande och förvånande att ett av de viktigaste s-statsråden gör detta formidabla frontalangrepp mot den dominerande s-linjen i EMU-frågan.

”Sveriges kraft i EU-samarbetet bör läggas på att främja flexibilitet, folklig förankring och ökad öppenhet. Såvitt jag kan bedöma bidrar en valutaunion inte till något av det”, skriver han.

Göran Persson mötte en stor motgång för sin ja-linje när LO förklarade sig stå neutralt i frågan om svenskt EMU-medlemskap.

Nu har han också, inom regeringen, en tuff motståndare, som inte vill hålla tyst.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA