Ett korkat argument

KRÖNIKA: PORSERYD2005-04-19
Av:  Jan-Åke Porseryd

Går det att producera en tidning som Råd & Rön
i Karlstad?
Ja, givetvis. Det går mycket bra, är mitt svar.
Men det är i alla fall ett av de argument som används mot omflyttningar av statliga myndigheter.

Mycket ska regeringen och staten som arbetsgivare kritiseras för.

Att begära att cirka 2 200 myndighetsanställda ska flytta från Stockholm och andra orter utan något som helst föregående samråd är naturligtvis ett stort fiasko för statens personalpolitik; beskedet till dem är att de måste lämna sina nuvarande hemorter om de vill behålla jobbet.

Det får återverkningar för hela familjer. Barn rycks upp från skolmiljöer och kompisgäng. Gamla föräldrar går miste om nödvändig omvårdnad. Kontakter med släkt, vänner och bekanta skärs av. Tiotusentals personer kommer i kläm.

Under årens lopp har det ena ansvariga statsrådet efter det andra upprepat samma fras: Staten ska vara ett föredöme i personalpolitiken. Senast gör förvaltningsminister Sven-Erik Österberg det i en intervju i ST Press tidigare i år.

•l•

Men när det verkligen gäller, då fungerar inte den goda personalpolitiken. Då sviker regeringen, och den måste ställas till svars för detta.

Samtidigt är det rimligt att regeringen använder statens resurser för att sprida arbetstillfällen över hela landet och för att motverka arbetslöshet. Det borde ingen kunna invända emot.

Självklart är de nya jobben välkomna i Östersund, Arvidsjaur, Karlstad/Kristinehamn och på Gotland.

Säkert tar det också tid innan verksamheten där »sätter sig«. Kompetens riskerar gå förlorad då anställda väljer att inte flytta med, det är sant. Här har exempelvis ST en helt befogad invändning.

Visst finns det gott om dugligt och kompetent folk utanför Stockholm – det är en självklarhet. Men, tyvärr, chefer och andra myndighetsanställda uttalar misstro om en verklighet de inte känner till.

•l•

Folhälsoarbetet slås sönder, konsumentfrågorna sätts på undantag, elsäkerheten är i fara, kulturarvsfrågorna nedprioriteras, Riksutställningars utställningsbussar får det besvärligt när de tar färjan mellan Gotland och fastlandet. Stort blandas med smått för att sätta käppar i utlokaliseringhjulet.

Det kanske mest obegripliga argumentet lanserar Carina Lundgren, ST-medlem och chefredaktör för Råd & Rön, Konsumentverkets tidning. Så här sade hon i DN den 9/4: »Det är inte tänkbart att producera en tidning som Råd & Rön och sitta i Värmland«.

Det är naturligtvis ett häpnadsväckande påstående, ett genant argument. Jag har själv 40-årig erfarenhet från mediebranschen. Jag har jobbat i Örebro och Karlskrona under långa tider. både som reporter och som chef.

Och jag kan försäkra Carina Lundgren att det har gått alldeles utmärkt att skapa högklassiska medieprodukter. Dagligen och stundligen görs god journalistik runt om i hela vårt land.
Ny, modern teknik gör saken ännu enklare.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA