Ett vedervärdigt övergrepp

KRÖNIKA2005-08-23
Av:  Jan-Åke Porseryd

I det välmående sommar-Sverige kan det vara svårt att förstå och sätta sig in i den misär en stor del av världens barn lever i.
Svält, fattigdom, våld, övergrepp, dödliga sjukdomar är på många håll mer regel än undantag.

Mer än fyra miljoner barn riskerar för närvarande att dö av undernäring i Västafrika – i Niger, Mali, Mauretanien och Burkina Faso – om inget snabbt görs.

Varje minut dör två barn i malaria.

Varje dag får 2 000 spädbarn hiv genom överföring från mor till barn, mer än 6 000 barn blir föräldralösa p g a aids och 1 600 barn dör av aids.

300 000 barnsoldater deltar i krig och konflikter.

Det är grymma och närmast ofattbara siffror.

»Varje barn har lika värde. Barnets bästa ska komma i första rummet. Varje barn har rätt till liv och utveckling«. Så står det i FNs barnkonvention. Det är stolta ord. De borde vara självklarheter, men alltför många länder struntar helt enkelt i dem.

•l•

Då är det tur att det finns frivilligorganisationer som vill hjälpa till (och som är beredda att ta över regeringars ansvar). Tanken kom för mig när jag tidigare i somras läste igenom Rädda Barnens rapport om vad de gjort i världen under 2004; det är beundransvärda insatser.

Tsunami-katastrofen i Asien vid årsskiftet är naturligtvis den största enskilda katastrofen med flera hundra tusen döda. Rädda Barnen koncentrerar sitt arbete till de drabbade områdena i Indonesien, Sri Lanka, Thailand och Indien. Det handlar om skydd för barnen, att återsamla familjer och inte minst att få i gång fungerande skolor.

I krigsområdena i Darfur, Sudan, Etiopien och Uganda tar organisationen hand om barnflyktingar och krigsdrabbade barn.

Mer än 100 miljoner barn på vår jord nekas skolgång. I Angola, för att ta ett exempel, går nära hälften av alla barn aldrig i skolan. Att hävda alla barns rätt till utbildning blir en huvudfråga.

•l•

Den avskyvärda traditionen med kvinnlig könsstympning drabbar cirka två miljoner flickor varje år, problemet är störst i Afrika.

Könsstympning är en sedvänja som grovt kränker barnet och dess rättigheter. Delar av det kvinnliga könsorganet skärs bort, oftast under ohygieniska förhållanden med slöa knivar och utan bedövning. Smärtan är många gånger så stor att flickan svimmar. Chock, blodförlust, infektioner och urinläckage är vanligt efteråt. I åtskilliga fall sprids hiv/aids när samma instrument används till flera operationer.

Rädda Barnen jobbar här med att öka kunskapen om barns rättigheter och med att förändra attityden till denna vedervärdiga form av övergrepp.

Ovanstående är några exempel på barns dystra vardag.

Hjälporganisationernas insatser blir viktiga ljuspunkter.

Var och en av oss kan enskilt (nu när inte regeringarna – inte heller den svenska – vill ta sitt ansvar) hjälpa till i kampen för en bättre värld.

Var och en kan bidra efter förmåga.

Det är inte insatsens storlek som är av-
görande.

Det är handlingen som är det viktiga.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA