Gatans parlament

KRÖNIKA: GÖRAN GREIDER2004-05-31

På morgnarna lyssnar jag rätt ofta på Ring P1, programmet där lyssnare fritt får ringa in och debattera nästan vadhelst de vill ta upp. Ibland antar programmet samma karaktär som en blöt kväll på krogen, med upprörda röster, haverister, konspirationsteorier och främlingsfientliga infall om vartannat.

Av:  Göran Greider

Vanligtvis är det dock mycket sansade inlägg som görs och jag tycker att programmet, under de år som gått, samlat ihop sig till något av en succé. Somliga kommentatorer tycker att det borde läggas ner, med argumentet att det sänker den moraliska och argumentativa ribban. Men det ser jag som snobberi.

Inte minst när EU-parlamentsvalet nu står för dörren är det rätt härligt att höra sammelsuriet av röster på morgnarna. I Ring P1 rasar de där vanliga tabuna och fraseologin kring EU-parlamentet samman.

Några ringer in och säger att vi absolut måste gå och rösta medan andra på ett ljuvligt befriande sätt driver tesen att det är rätt att inte göra det. Och det underbara inträffar att denna ståndpunkt, som i officiella sammanhang bara fnyses bort, nu istället diskuteras på största allvar. Sakliga inlägg hävdar det rationella i att inte rösta och det som i den etablerade partidiskussionen knappt får sägas blir uppenbarat, t ex det faktum att de flesta partier mer eller mindre drivit ut alla EU-skeptiker från sina listor.

Häromdagen gav en debattör ett antal bra förklaringar till varför så många är ointresserade: För det första, sa han, försvinner ju hälften av väljarna som är EU-skeptiska eftersom de stora partierna inte vill veta av dem. Sant.

I svensk politisk debatt finns inte mycket utrymme för konstruktiva konflikter och än mindre utrymme för den grundläggande skepsis som halva folket känner i EU-frågan.

Själv är jag kluven inför EU-valet.

Å ena sidan finner jag det skandalöst att partiernas listor rensats från EU-kritiker så att den dimension i valet som många grubblar över – mer eller mindre överstatlighet – försvinner från agendan. Ett valdeltagande på låt oss säga 20 procent skulle verkligen vara ett budskap som träffar hjärtat i EU-debatten.

En sådan siffra skulle ha större politisk effekt än något annat som just nu kan ske i de här frågorna.

Å andra sidan sitter röstinstinkten djupt i kroppen på mig; jag skulle må dåligt om jag inte utnyttjade min rösträtt. Det finns också en höger-vänsterdimension i parlamentsvalet och EU-parlamentet har trots allt en viss makt att påverka EUs färdriktning.

Sådant grubbel hörs det dock föga av i den etablerade politiska debatten. Nej, man får gå till gatans parlament för att höra de verkligt intressanta och djupgående ställningstagandena och – den stora undran som borde finnas i hjärtat av all politik.

Göran Greider är chefredaktör för Dalademokraten, författare och krönikör i ST Press.
Göran Greider är chefredaktör för Dalademokraten, författare och krönikör i ST Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA