I böckernas värld

KRÖNIKA: JAN-ÅKE PORSERYD2004-02-24

Nu, i slutet av februari, börjar den stora bokrean.
En viktig kulturhändelse, menar många.
Ett överreklamerat jippo, säger andra.

Av:  Jan-Åke Porseryd

Själv tycker jag att det är ett sant nöje att bläddra i reakatalogerna, i år som tidigare år. Att sitta och leta bland alla mästerliga titlar som säljs ut för halva priset eller ännu billigare.

Ska man unna sig att köpa böcker, så är det ett bra tillfälle nu. För 60–70 kronor (ungefär en veckas kvällstidningsköpande) går det att skaffa en inbunden bok som nyligen kostat kring 300 kronor.

Att läsa böcker är ett sant nöje, som bidrar till det själsliga välbefinnandet. Ett rent livselixir med andra ord. Uppenbarligen tycker alltfler människor detsamma.

För det är faktiskt så att bokläsandet har ökat ordentligt i Sverige sedan i början av 1990-talet. Då ägnade sig tre av tio personer åt bokläsning en genomsnittlig dag. I dag är siffran fyra av tio.

Fortfarande läser kvinnor mer än män (46 respektive 30 procent) och högutbildade mer än lågutbildade (54 respektive 21 procent).

Tyvärr, måste jag tycka, för männens och de lågutbildades skull.

Bokrean bör kunna ge inspiration åt många att söka sig in i böckernas värld.

Så ta chansen nu. I väg och fynda! Några tips:

Henning Mankell, den bästsäljande deckarförfattaren och Kurt Wallanders skapare, gör just nu sitt segertåg i Tyskland och Storbritannien. De flesta av böckerna i Wallander-serien finns att köpa för 55 kronor styck.

John Grisham, en annan storsäljare, har skrivit en rosad roman, Det målade huset, om den egna uppväxten i amerikanska södern, i Arkansas, i slutet av 1950-talet. Boken slumpas bort för mindre än sex tior.

Svenska skönlitterära författare som Per-Olov Enquist, Marianne Fredriksson, Elsie Johansson och Niklas Rådström kan köpas för låga priser.

Produktive Stig Claesson , ”Slas”, har på ålderns höst påbörjat en minnesserie om sitt liv. Det lyckliga Europa, där han berättar om hur han och hans generationskamrater hjälpte till att bygga upp Balkan efter andra världskriget, är värd sina 74 kronor många gånger om.

Mannen utan öde är den ungerske nobelpristagaren Imre Kertész starka skildring av koncentrationslägrens verklighet under andra världskriget.

En annan nobelspristagare, som ständigt återkommer i bokreorna, är Selma Lagerlöf, en av världslitteraturens stora berättare..

Både Selma Lagerlöf och Vilhelm Moberg, vars Utvandrarsvit finns på rean i prisvärda utgåvor, är för övrigt representerade bland de tjugo bästa skönlitterära böckerna på svenska, som nyligen valts ut av ett fyrtiotal litteraturprofessorer vid svenska universitet.

Den som av något skäl inte vill eller kan köpa böckerna på rean, kan självklart söka upp närmaste bibliotek för ett boklån.

Men medge ändå att det är en glädje i att ha tillgång till böckerna i egen bokhylla för framtida spontana omläsningar.

Jan-Åke Porseryd är chefredaktör för ST Press.
Jan-Åke Porseryd är chefredaktör för ST Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA