Jennie Sjögren: Vilse i pannkakan

KRÖNIKA2006-04-05

Vi är fem i familjen så det blir ju många vändor i stekpannan när jag gör pannkakor. Därför passar jag på att stryka samtidigt.«
»Annars kan du göra som jag, stek med två laggar!«

Ordväxlingen avlyssnade jag på en kurs för kvinnliga chefer. Kompetenta kvinnor som också erkände att de i sin strävan för att hinna med och räcka till ibland brukar svara i mobiltelefon när de sitter på toaletten. Låter det absurt? Eller känner du igen dig?

Svenska kvinnor stressar sönder sig för att förena hem, arbetsliv och familj. Skulden är en ständig följeslagare och en småbarnsmamma beskriver sitt vab-elände för mig. »Om jag stannar hemma och vabbar får jag dåligt samvete för att jag inte är på jobbet. Om jag jobbar och låter maken vara hemma får jag dåligt samvete för det. Oftast tycker han heller inte att de är så sjuka att de behöver vara hemma, så det känns som om jag tvingar honom. Och om jag lämnar in ett aldrig så lite småsjukt barn på dagis får jag dödligt dåligt samvete.«

•l•

Lösningen är att bli semihemmafru. En tredjedel av alla yrkeskvinnor i Sverige arbetar deltid. Åtskilliga distansarbetar och en starkt växande grupp egenföretagerskor driver även sina nystartade firmor från hemmet. Allt för att underlätta livets balansgång.

Visst, män deltidar också. Men bara nio procent av dem. Och visst, män distansarbetar också. Men skillnaden är att när en man arbetar hemifrån så tycker grannar, släkt och vänner ändå att han har ett »riktigt« jobb och de visar respekt för hans arbetstid. Männen själva prioriterar också arbetet framför till exempel samvaro med barnen. När kvinnor distansarbetar ses de däremot inte som yrkesarbetande. Kvinnorna själva har dessutom svårt att ställa krav på den övriga familjen eftersom de »ändå är hemma«. Ungefär som den strykande pannkaksstekerskan som jag var frestad att fråga om inte någon av de fyra andra i familjen kunde laga mat eller sköta strykjärnet…

•l•

Tro inte att den flexibla pusselbiten semihemmafrun utjämnar obalansen. Resultatet är nämligen att kvinnor arbetar mest. De ägnar 85,1 timmar per vecka åt yrkesarbete och obetalda sysslor jämfört med männens 77,5 timmar, enligt forskning från Sahlgrenska institutet. Kvinnorna ansvarar för sisyfossysslor av typen städa, tvätta, diska, handla, laga mat. Män ansvarar för det som lättare kan planeras i tid, som renovering, bilvård, hushållsekonomi.

Trots att livspusslet helt uppenbart är en jämställdhetsfråga är debatten enkönad. Närhelst det anordnas konferenser om att hitta balansen i livet samlas horder av kvinnor i publiken. Alla sneglar de oroligt på klockan när någon talare drar över tiden.

Glädjande nog släppte Folkhälsoinstitutet nyligen rapporten Pappapusslet. Kanske kan den engagera männen. Under tiden kan du göra ditt eget påskpusseltest. Vem har pyntat, samordnat släktingar och förberett inför besök av grannskapets ungar på väg till blåkulla hemma hos dig?

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA