Karin Lilja: Bli den vägledare du själv vill möta

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2010-01-19

Vi som möter människor i förändring blir ofta förebilder, skriver Karin Lilja. Fundera över vilken sorts vägledare du själv vill vara, uppmanar hon.

Upp med armarna, ut med benen! Nu är du som en kromosom – ser ni alla: armarna och benen är telomererna, magen är centromeren!

I gymnasiet hade jag en lärare i biologi och miljökunskap, Sven-Anders Björse, som förändrade mitt liv. Hans pedagogik stod ut – tänk Mr Keating i Döda poeters sällskap. Vi fick leka kromosomer, dissekera griskadaver, odla lökar i pcb-lösning (»Tappar ni ut en droppe av detta i vasken dödar ni hela Lunds befolkning!«) – och vi ungdomar sög i oss. Att gå upp till biologisalen, där det puttrade och väste ur olika behållare, var en lisa efter en dag med trigonometri och slappt böjda franska verb. Bland hans tidigare elever finns i dag forskare, biologilärare och miljöchefer, men också politiker, poeter och andra som påverkar – ofta med ett starkt miljöpatos.

                                                               — •l• —

På universitetet studerade jag för professor Erland Lagerroth, som höll en fempoängskurs i att sätta vetenskapen under debatt, med syfte att problematisera. Vi var ett sjuttiotal studenter på uppropet. Men kursens innehåll utmanade allt annat vi lärt oss på universitetet, och folk droppade av. Själv kände jag mig befriad av det jag hörde. Att det fanns människor som ville kombinera humaniora och naturvetenskap! Till slut bestod gruppen av mig och fyra killar, så undervisningen flyttades till köksbordet i Lagerroths villa. Jag läste om en av kursböckerna härom året – E F Schumachers Vägledning för vilseförda – och fann att jag gjort tankarna till mina. Den hade gått djupt. Min världsbild före och efter Lagerroth är inte densamma.

På mitt första jobb mötte jag Agnita Ekman, redaktör på Nationalencyklopedin och min chef där, som lärde mig att vara varsam med språket. Hon visade mig hur en effektiv redaktör arbetar och att det går att skriva om svåra ämnen på några få rader – kunskaper som jag har haft nytta av under hela mitt yrkesliv.

Efteråt har jag träffat många andra människor som påverkat mig, men inte så genomgripande som dessa tre. De påverkar mig ännu – varje dag.

                                                             — •l• —

Sannolikheten för att finna en god mentor ökar om man ständigt söker sig till förstklassiga sammanhang – utmärkta lärosäten, dynamiska arbetsplatser. Men det avgörande för adepten är att öppna sina möjlighetsfönster och inte avfärda vägledaren.

Jag hade mina möjlighetsfönster på vid gavel där runt tjugo, en period där jag stod i stark förändring. Andras fönster står bara på glänt, men är likväl öppna. Ytterligare andras slås upp vid helt andra tillfällen, som vid sjukdom eller skilsmässa.  

Vi som på jobbet eller privat möter människor i förändring blir ofta förebilder, bra eller dåliga. För några blir vi också vägledare.

Att vid varje möte med en människa medvetet fundera över vilken sorts vägledare du själv vill vara, det är att arbeta med förändring och förebilder i vardagen.

Karin Lilja är fri skribent och driver bokförlaget Blenda. 2009 kom hennes bok »Växla ner!«.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA