Koll som kostar på

KRÖNIKA: CHEFREDAKTÖREN2009-03-10

Alexander Armiento om stressen i att ha all världens nyhetskällor ett musklick bort.

Alla världens nyhetskällor finns under mina fingertoppar. De som är skrivna på språk jag inte förstår kan översättas till hjälplig svenska med en enkel knapptryckning. Den digitala brevbäraren i min dator kommer ständigt med ny post, ett hundratal försändelser om dagen. Allt fler delar med sig av text och bild i syfte att informera, påverka eller roa omvärlden. Formerna och platserna för att göra det blir fler för varje dag.

Och jag vill helst inte missa ett dugg.

Visst, jag har viss vana av att navigera i ett omfattande flöde. Men det blir allt svårare ju fler saker som ropar på min uppmärksamhet. Som den nyfikna varelse jag är flyger jag från den ena blänkande informationskanalen till den andra.

Medan jag skriver detta kan jag komma på att jag måste se efter om jag fått det där viktiga mejlet. Eller fundera över om någon av de bloggare jag försöker följa skrivit något intressant. Eller känna ett plötsligt behov av att ta reda på hur det gick i valet i något avlägset land. Har jag förresten kollat det amerikanska statstjänste­mannafackets hemsida på sistone?

— •l• —

Informationsstress är ett ord i tiden. Vi är många som försöker hänga med bland nya kommunikationsvägar. Vi är många som kämpar mot överfulla inkorgar. Vi är många som håller på att bli vansinniga på kuppen.

För vissa kan flödet nämligen bli så stressande att de drabbas av Alzheimerliknande symptom, läser jag i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet om psykologen Arto Nordlunds forskning. Det dök upp på mejlen för ett drygt halvår sedan, men nu hittar jag det inte i min röriga inkorg, så jag fick googla fram det.

Arto Nordlund har funnit att informationssamhällets krav kan leda till MCI, mild kognitiv störning – försämringar av minnet, uppmärksamheten, rumsuppfattningen eller förmågan att planera. Vi glömmer saker och misslyckas med att få ordning på vår tillvaro. Och då blir vi ännu mer stressade.

Och rör till det ännu mer.

— •l• —

Naturligtvis finns det de som har enkla lösningar på sådana problem. Några har dragit slutsatsen att all teknik är av ondo, och hyllar den tid då posten kom med underrättelser en gång om dagen. Andra har helt enkelt bara struntat i att lära sig det nya. Nyligen berättade Ingvar Oldsberg att andra skriver ut hans e-mejl på papper åt honom. Och det kan ju vara praktiskt. Ungefär som i gamla amerikanska teveserier, när män i flådiga kontor ber sin sekreterare att ringa upp folk till höger och vänster.

En annan skola ger snusförnuftiga råd. Prioritera, planera, stäng ned mejlen, fokusera. Lättare sagt än gjort. Nu måste jag till exempel kolla min mejl igen.

Allt är förvisso inte nattsvart. Då och då kommer också något nytt verktyg som gör det lättare att sortera och hålla koll på all intressant information. För mig är det ändå en ständig kamp att försöka tygla den egna nyfikenheten på all världens kunskap. En kamp för att koncentrera mig tillräckligt mycket för att åtminstone lyckas författa en krönika.

Fast det gick den här gången med. Nätt och jämnt.

Alexander Armiento är chefredaktör för ST Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Inlagt av Peter Krantz (ej verifierad) mån, 03/16/2009 - 11:51
Vi arbetar med Pomodoro-tekniken i vårt projekt för att minska informationsstressen. I korthet går det ut på att vi stänger av mail (och alla ljud/popuper), mobiler och samtal i 25-minuters-perioder för att göra det möjligt att fokusera på en uppgift.

Det kanske inte fungerar för alla, men för mig har det definitivt höjt min produktivitet och hjälpt mig fokusera på specifika arbetsuppgifter då jag tidigare upplevde att arbetet blev sönderhackat av bl.a. mail.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA