Maktlysten kung för dryga hundringen
Bokreans utbud borde kunna inspirera många…att söka sig in i litteraturens värld.
Den traditionella bokhandeln blir alltmer pressad. Konkurrensen från Internet-utbudet av böcker driver priserna nedåt.
Den stora bokrean, just inledd, blir därför något av en andningspaus för handlarna samtidigt som den är en sann prisfest för oss bokälskare. För bara 60–80 kronor (en dryg veckas kvällstidningsköpande) kan vi skaffa inbundna böcker av litteraturens stora.
Här är några tips:
Fem av den sydafrikanske nobelpristagaren (2003) J M Coetzees verk säljs för 69 kronor styck: Elisabeth Costello, Historien om K, I Väntan på barbarerna, Pojkår (om författarens egen barndom norr om Kapstaden) och Ungdomsår. Ett imponerande författarskap.
Andra nobelpristagare: Ernest Hemmingway (1954) med Farväl till vapnen och Solen har sin gång. Klassiker som håller än i dag.
Selma Lagerlöf, en av få svenska nobelpristagare (1909), representeras av Gösta Berlings saga och Jerusalem. Dessutom i reakatalogen Kejsaren av Portugallien, den gripande berättelsen om torparen Jan i Skrolycka och hans kärlek till dottern – ett av Lagerlöfs mest läsvärda verk. Hon är utan tvekan en av världslitteraturens stora berättare.
Produktive Stig Claesson, »Slas«, har på ålderns höst påbörjat en minnesserie om sitt liv. Efter oss syndafloden är en charmerande berättelse om Paris och dess konstnärer och författare under 1950-talet. Fungerar utmärkt som guide även till dagens Paris.
Andra svenska författare som kan köpas till lågpris är Inger Alfvén, Majgull Axelsson, Kerstin Ekman, Stewe Claeson, Åke Edwardsson, Håkan Nesser, Vibeke Olsson, Björn Ranelid, Linda Skugge. Och August Strindberg, förstås, inte en bokrea utan några av hans böcker.
Lars-Olof Larssons skildring av Gustav Vasa i boken med samma namn är en läsupplevelse utöver det vanliga. Maktlysten, hänsynslös, sniken och politiskt skicklig är Larssons bild av den förste »riktige« svenske kungen. Kostar inbunden bara en dryg hundralapp.
»Böcker har genom historien varit det mest kraftfulla medlet för att sprida kunskap och det mest effektiva sättet att bevara kunskap« skrev FNs kulturorgan Unesco när Världsbokdagen inrättades hösten 1995. (Orden är lika giltiga idag, skulle jag vilja påstå, trots den massiva spridningen av elektronisk text via Internet.)
Att läsa böcker är dessutom ett sant nöje, som bidrar till det själsliga välbefinnandet. Ett livselixir.
Uppenbarligen tycker alltfler människor likadant. För det är faktiskt så att bokläsandet har ökat rejält i Sverige sedan i början av 1990-talet. Då ägnade sig tre av tio personer åt bokläsning en genomsnittlig dag. Nu är siffran närmare fyra av tio.
Fortfarande läser kvinnor mer än män och högutbildade mer än lågutbildade.
Bokreans utbud borde kunna inspirera många, inte minst »sällanläsarna«, att söka sig in i litteraturens värld.
Så tag chansen nu!

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.