Många krav på chef i staten

KRÖNIKA2006-05-30

»Chefernas arbetssituation och villkor påverkar även alla andra medarbetare.

Är det något speciellt med staten? Så lyder en av rubrikerna i STs nya rapport om chef- och ledarskap inom statlig sektor. I en unik undersökning har ST låtit SCB fråga drygt 3 800 chefer om bland annat rollen som chef i staten.

Nästan alla chefer i myndighetsvärlden håller med om att det statliga uppdraget ställer särskilda krav på chefskapet. Men vilka dessa är, det är cheferna faktiskt inte helt överens om. Två tredjedelar av cheferna på statliga myndigheter instämde i att rättssäkerheten var en sådan omständighet, för kravet på insyn var motsvarande siffra drygt hälften.

Med tanke på att rättssäkerheten och offentlighetsprincipen är grundpelare i den offentliga sektorn som ställer höga krav på vår förvaltning är jag snarast förvånad över att inte alla svarande instämde i att de påverkar även uppdraget som chef, även om jag inser att det kan finnas många förklaringar till varför man svarat som man gjort.

                                       •l•

För svaret på STs fråga är ju närmast självklart. Givetvis är det något speciellt med staten. Den har i uppdrag att verkställa och administrera våra högsta folkvaldas politik. Den handskas med våra gemensamma skattemedel. Och dess myndighetsutövning kan ha avgörande betydelse för enskilda individers tillvaro.

Därför är det också logiskt att statens verksamheter är mer noggrant reglerade än vad det privata näringslivet är. Att vi har en hög grad av demokratisk kontroll över den offentliga sektorn är ett av de viktigaste argumenten till dess försvar. Samtidigt innebär det också att de som arbetar i verksamheten kan få svårt att förena de krav som ställs från olika håll. Det gäller inte minst den som är chef. Något som också avspeglar sig i arbetstiderna. De flesta chefer i staten jobbar mer än 40 timmar i veckan, var tionde chef jobbar mer än 50 timmar. Så långa arbetsdagar är naturligtvis inte rimliga. Staten måste föregå med gott exempel som arbetsgivare – även för chefer.

                                         •l•

Cheferna i staten behöver stöd för att kunna utföra sitt jobb. Men mer än var tredje tycker inte att de får stöd av sin egen chef. Det tycks också finnas stora brister i möjligheterna till kompetensutveckling och ett ansvarsfullt ledarskap. Mer än var fjärde chef i staten tycker inte att de har särskilt stora möjligheter till kompetensutveckling. Och trots att nästan alla håller lönesamtal med sina anställda, har bara drygt hälften fått utbildning att göra det.

Som ett fack för alla anställda inom staten är det självklart att ST ska intressera sig för chefsmedlemmarnas situation. Men svar som de nyss nämnda visar också tydligt hur chefernas arbetssituation och villkor även påverkar alla andra medarbetare.

Facket kan och bör givetvis inte ta över arbetsgivarens ansvar för att backa upp och fortbilda statens chefer. Däremot kan ST driva på för att det ansvaret tas. Och det är en smart strategi. För om cheferna får möjlighet att vara bra chefer mår hela arbetsplatsen bättre. Och det vinner alla på.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA