Markera 7 juni i din almanacka

KRÖNIKA: CHEFREDAKTÖREN2009-03-31

Den ekonomiska krisen är den stora frågan på agendan för EU under höstens svenska ordförandeskap. Allt annat riskerar att komma i skymundan. Det skriver Alexander Armiento, chefredaktör för ST Press i en krönika.

Att stora prövningar väntar unionen under Sveriges ledning tycktes de flesta jag talade med vara eniga om, då jag nyligen tillsammans med en ST-delegation besökte europeiska institutioner och fackliga organisationer i Bryssel.

— •l• —

På den svenska EU-representationen pågår just nu ett intensivt förberedelsearbete. Att hålla i alla de trådar som löper mellan ministerrådet och svenska departement och myndigheter är ingen enkel uppgift. Men det är också tydligt att utmaningen sporrar. Det gäller att visa att Sverige klarar att ta hand om ledarskapet för de 27 länderna i unionen.

Det blir dock inte lätt att ena brokiga intressen kring beslut om att få fart på tillväxt och sysselsättning. Dessutom väntar klimatförhandlingarna i Köpenhamn och kanske också arbetet med att omsätta Lissabonfördragets reformer i praktiken – om Irland och Tjeckien till slut godkänner fördraget.

De fackliga organisationerna lyfte också fram arbets­rätten som en aktuell fråga för unionen. Sedan EUs domstol underkänt den svenska arbets­rätten i Lavalmålet, pågår en kamp om vad som nu ska hända. Europaparlamentet vill revidera utstationeringsdirektivet – de regler som domstolen tolkat som oförenliga med våra kollektivavtal. Kommissionen har varit negativ, men under tryck från parlamentsledamöter – och protester i flera medlemsländer
– finns tecken på att motståndet kan vara på väg att mjukna.

EU-parlamentet har ett viktigt inflytande på många andra områden. Exempelvis har man kunnat stoppa de värsta försämringarna i EU-kommissionens förslag till nytt arbetstidsdirektiv. Nu pågår förhandlingar om en kompromiss.

Beslut inom EU påverkar vår vardag i stort och smått – det kan handla om sjukvård, livsmedelssäkerhet eller arbetsrätt. Och EU-parlamentet har stort inflytande i beslutsprocessen. Ett inflytande som växer ytterligare med Lissabonfördraget.

— •l• —

Den 7 juni är det val till EU-parlamentet. Det oroväckande är att många ännu inte vet om att det är val – och att få tycks vara intresserade av att rösta. I förra valet var det svenska valdeltagandet under 38 procent. Det är ett dystert bottenrekord.

Man kan vara för eller emot EU som sådant. Men valet till parlamentet handlar om vem som ska representera dig i EU. En vänsterpartist och en moderat kommer att driva helt olika frågor och påverka unionen i olika riktningar. En röstbojkott ruckar inte en tum på det svenska medlemskapet – den överlämnar bara makten åt andra.

Ännu finns det tid att sätta sig in i vad de olika partierna vill driva för politik. Och om du själv redan är klar över att du ska rösta – och kanske också hur – så tycker jag att du ska prata med familj, vänner och kolleger, och påminna dem om att de den 7 juni har möjlighet att påverka vart EU tar vägen under det svenska ordförandeskapet och de kommande fem åren. Det är en chans som inte bör förspillas.

Alexander Armiento är chefredaktör för ST Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA