Massor av film – missa inte de här

KRÖNIKA2005-09-27
Av:  Fredrik Sahlin

Höst. Vackra löv, klar luft och tvång att gå upp innan solen orkar göra detsamma. Och så en ohemult massa filmer att välja på.
Under de kommande premiärveckorna är nämligen den svenska biorepertoaren överlastad som ett indiskt lokaltåg. Få filmer lär överleva kampen om publikens gunst. Kanske inte de nedanstående, men det är dem ni bör se.

Doxa. Leif Magnussons namn må vara utan markant profil men hans verk är desto skarpare. För några år sedan då alla andra ville locka till feel-good-skratt gjorde han ett egensinnigt drama om arbetslöshet i småstad i Mellansverige och nu har han tagit sig söderut – till ett Skåne där det är långt mellan trätofflor och spettekakor men där alienationens och ensamhetens odör ligger desto tätare. Filmen bygger löst på Fredrik Ekelunds socio-thriller Nina och sundet – men det var jag ärligt sagt tvungen att läsa mig till. Doxa, som handlar om en ung kvinna som efter det att pappa drabbats av industrirelaterad cancer tar lagen i egna händer, står stadigt på alldeles egna ben.

Man kan ju dock i marginalen fråga sig varför i princip ingen i Magnussons Skåne pratar skånska. (Premiär 30/9).

•l•

Bang bang orangutang. Danske regissören Simon Stahos andra film på svenska, efter fjolårets egensinniga Dag och natt, där Mikael Persbrandts karaktär, som satt i en bil och hade ångest, fick besök av i princip hela den svenska skådespelareliten. I Bang bang orangutang sitter Persbrandt där i sin ångestdrypande bil igen, om än inte hela tiden, och ja, även denna gång har man betat av Dramatens och Stadsteaterns skådespelarmatrikel, men tempot och tonen är av en annan, högt uppskruvad art. Staho må ha upprepat sig, men originell är han utan tvekan ändå. Och det räcker ganska långt. (Premiär 14/10)

Dolt hot. Österrikaren Michael Haneke gör gärna film på franska och får nästan lika ofta pris i Cannes. Så även för denna thriller om en programledare som förföljs av en väldigt välinformerad stalker. Haneke tillhör det absoluta toppskiktet av europeiska filmare men brukar inte göra det helt lätt för åskådaren; de existentiella och sociala sentenserna ligger oftast som knappt skönjbara, men fullt kännbara, elektroder under filmens yta. Dolt hot är åtminstone vid en första anblick lite mer publikvänlig – men en Hanekefilm är ju inte en Hanekefilm om det inte, under filmens gång, börjar gnaga lite i såväl intellekt som magtrakt. (Premiär 14/10).

•l•

Broken flowers. Amerikanska independent-ikonen Jim Jarmusch går mot spaltens trend och gör en film där alla pratar det språk man förväntar sig. Huvudpersonen Don (en anspelning på Don Juan), spelad av den sedvanligt lakoniske Bill Murray, gör det dock sparsamt. Den vandrande kvinnofällan har retirerat från livet, har endast kontakt med sin mindre ordkarge, ja rätt påfrestande babblande, granne. En dag får Don nys om att han har en son, och beger sig ut på vägarna i förhoppningen att kanske kunna hitta någon slags mening med livet. Resultatet är en tillbakalutad, lågmält humoristiskt road movie med
många sanna insikter om det mänskliga varat.

Jarmuschs bästa sedan… ja, kanske hans bästa, helt enkelt. (Premiär 21/10).

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA