När kapitalet tar till vapen

KRÖNIKA2005-08-23
Av:  Göran Greider

Under sommaren som nu nästan gått har jag inte bara läst trädgårdsböcker, utan också försjunkit i en tättskriven, femhundrasidig lunta som bär titeln När kapitalet tar till vapen – om imperialismen i vår tid. Det är den unge journalisten Andreas Malm, till vardags arbetar han på den syndikalistiska tidningen Arbetaren, som satt sig ner och författat en bok som faktiskt tagit andan ur mig. Det är inga överord, för jag är ganska säker på att den kommer att bli en klassiker och i sinom tid säkert översättas till andra språk.

Vilken tid lever vi i? Det är den fråga Malm egentligen ställer när han söker orsakerna till varför USA valde att invadera Irak våren 2003. Under mycket lång tid har vi i Sverige, liksom i större delen av världen, vant oss av vid de intelligenta marxistiska analyserna, trots att Marx själv idag står där som en av de få tänkarna vars grundanalys inte rasat samman. Den marxism som inte är doktrinär är fortfarande den teori som har flest insikter att erbjuda om varför saker och ting faktiskt äger rum i världen.

•l•

Andreas Malm menar att kapitalismen kan liknas vid ett hus som ständigt byggs om och aldrig förblir orört. Därför tar sig också imperialismen helt olika uttryck från tid till tid. När första världskriget bröt ut rörde det sig om ett omfördelningskrig bland de ledande och rivaliserande kapitalistiska staterna. Hundra år senare, i en allt mer globaliserad värld, finns inte längre den rivaliteten bland de ledande kapitaliststaterna. Så även om Chirac och Schröder gnällde en del när USA anföll Irak, hade de i grunden inga andra intressen än USA: att hålla kapitalismen vid liv under en tid då löntagarna försvagats så mycket att efterfrågan inte längre upprätthålls och kriser därför ständigt hotar.

Fullkomligt central i detta ekonomiska system är sedan hundra år oljan och den finns som bekant i Mellanöstern. Inom kort är den tid nådd då nya fyndigheter inte kommer att hittas – vilket kommer att orsaka ett enormt gnissel i maskineriet. Iraks olja blir allt mer värdefull.

•l•

När jag skrivit det ser jag att analysen inte låter särskilt originell. Men det är den, när Malm tillåts utveckla alla sina tankegångar i detalj. Ty därmed undviker han den förenklade USA-fientligheten: USA är ju bara det land där kapitalismen råkade utvecklas till sitt renaste tillstånd och idag har USA blivit den makt som helt enkelt håller i världskapitalismen: en hegemoni, som han skriver. Och när USA tar till vapen är det i en bestämd mening för hela den kapitalistiska världen som USA slåss.

Eller för systemet, borde jag nog säga. Ty alla vi som med avsky åsett denna ockupation har knappast som främsta ambition att kämpa för ett ekonomiskt system.

Men läs den där boken. Den är en ögonöppnare.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA