Öarna, havet, harmonin och lugnet

KRÖNIKA2005-10-18
Av:  Jan-Åke Porseryd

Så är det åter dags att avsluta båtsäsongen, naturligtvis extra dystert en vacker höst som den här.

Men det betyder också att det är tid att börja se fram emot, planera och längta efter nästa sommars seglatser.
Båtlivet är en bred folkrörelse. Det visar förra årets båtlivsundersökning, den första som gjorts på över 20 år.

I Sverige finns långt fler än 700 000 fritidsbåtar. 600 000 hushåll har en eller flera båtar.

Åtta av tio är småbåtar utan övernattningsmöjligheter.

Av båtar man kan övernatta i är 55 000 segelbåtar och 83 000 motorbåtar.

Därmed nog med statistik.

Det är ju för upplevelsen, naturen och friheten som vi beger oss ut med båten. Till tystnaden och ron.

Social samvaro, bra komfort och hög service är mindre viktigt för båtfolket.

•l•

Själv färdas jag med en av dessa övernattningsbara segelbåtar i skilda delar av Östersjön. I de undersköna skärgårdarna längs den svenska ostkusten, på ett stundtals vresigt Ålands hav, i de finska kusttrakterna för att nämna några exempel. Allt det vackra – öarna, havet, harmonin och lugnet – kan egentligen bara till fullo upplevas båtledes.

Vädermässigt var största delen av juli månad strålande i Östersjön.

Beklämmande var däremot den utbredda algblomningen. Mattor av giftalger täckte under den varmaste tiden stora delar av Östersjön söder om Åland – en kraftig försämring på bara några år. För två år sedan noterade jag att de gula alg-stråken upphörde ungefär vid Bråviken, alltså där Sörmland tar sin början om man kommer söderifrån.

Den här sommaren var Stockholms skärgård utsatt på ett sätt som jag inte upplevt tidigare.

På många ställen var det som att segla igenom en sörja av gul ärtsoppa. Badlivet gick om intet och hundar som drack av vattnet dog.

•l•

I slutet av juli försvann det mesta av det gula, även om föroreningarna i vattnet finns kvar. Paradoxalt nog tycks djurlivet – utom fiskebeståndet – i skärgårdarna ha fått en positiv skjuts senaste åren.

Jag såg flera exemplar av havsörn på nära håll i den yttre delen av Möja-skärgården, ut mot Björkskärsfjärden och Nassa-arkipelagerna.

Det är en stark upplevelse att följa denna mäktiga fågel med ett vingspann på upp till 2,5 meter. Som att betrakta ett naturens under.

Med minskad användning av gifter och utfordring av djuren har havsörnens förmåga till fortplantning återhämtat sig snabbt. Nu beräknas det finnas minst 125 par längs östersjökusten.

Även sälkolonierna har exploderat (till yrkesfiskarnas stora förtret). Sälsafarier ut till de yttre skärgårdskobbarna blir allt vanligare.

Själva fick vi sällskap av en lekfull och nyfiken säl långt inne i skärgården. Den följde båten i loj fart ut på Kanholmsfjärden från Sollenkroka-hållet.

Ettåriga Ellen, som var med på färden, log förnöjt…

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA