Se det festliga i flosklerna

KRÖNIKA: CHEFREDAKTÖREN2009-04-21

Alexander Armiento om klyschorna som bär med sig en fläkt från den fina världen.

Jag skulle vilja lyfta frågan om hur vi kommunicerar på jobbet och peka på några vinna-vinna-lösningar. Som early adopter är jag van att ligga i framkant när det gäller språk. På så sätt kan jag pinpointa det väsentliga och effektivt sälja in mina visioner. Jag levererar resultat och uppnår samtidigt värdefulla spin off-effekter.

Ett modernt ordval är en hygienfaktor och det gäller att fokusera brett för att kvalitetssäkra sin terminologi. Du kan nå långt genom att ta rygg på dem som bär ledartröjan. Men för att nå resultat är det viktigt att gå den extra milen, att ta lead och tänka utanför boxen. Språklig innovation sänder rätt signaler. Det du säger hamnar top of mind.

— •l• —

Låter det bekant? Vi har nog alla stött på någon som är lite för förtjust i närings­livets floskler, som tagit djupt intryck av en föredragshållar-guru eller läst några managementböcker för mycket. De finns överallt, och rätt vad det är hör vi dem prata om att vara proaktiva.

Jag måste erkänna att jag har ganska lätt att smittas själv. Trots att jag inte alls är någon vän av svengelska så har det hänt att jag suttit på möten och hört mig själv prata om content. Så här efteråt ryser jag vid tanken på att jag en gång förklarade att jag ville highlighta något.

Bland helsvenska favoriter som jag klämt ur mig någon gång för mycket finns »genomlysa« och »skapa mervärde«.

— •l• —

Varför sprids sådana här uttryck som vinterkräksjukebaciller på ett dagis? Kanske för att de trots allt är ganska klämmiga. Det kan ju låta roligare att anpassa kostymen än att skära ned. Enklare att höja lägstanivån än att helt enkelt bli bättre. Och kanske vill vi hellre äga frågan än ha ansvaret?

Bakom verbala förklädnader blir trista och triviala ting mer spännande. Samtidigt kan vi själva för en stund känna oss som dräkt- eller kostymklädda näringslivssnubbar på väg till affärsmöte på Manhattan i business class-fåtöljen.

Så har det varit i alla tider. Vi har hämtat in ord som känns lite roligare än dem vi redan har, uttryck med en fläkt av den fina världen. Det är därför vi i dag säger garderob i stället för klädskåp. Några ord blir efter hand vardagliga och anpassar sin form efter svenska språkets konventioner – många dör ut.

— •l• —

Även om jag inser att det funkar på det viset, och även om jag själv hör till dem som ibland tar till en klyscha, är det omöjligt att inte irriteras när det går till överdrift. När någon föreläsare på konferensen låter som en parodi på Percy Nilegård.

Men när du närmar dig full bricka i floskelbingot, försök att slappna av och skratta åt det löjliga i formuleringarna i stället. På så sätt får du lite kul, samtidigt som personen där framme känner sig viktig. Se det som en vinna-vinna-situation.

Alexander Armiento är chefredaktör för ST Press

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Inlagt av Gunilla (ej verifierad) tors, 09/03/2009 - 18:37
Lysande!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA