Skärgårdens stolta fågel

KRÖNIKA: PORSERYD2004-08-18

”Svart mot en gyllene sky
en havsörn framåt svävar,

vilar på vingarnas par,

spejar mot havsytan ner

där, under stormvindens gny,

andungen skyndar att fly”

Av:  Jan-Åke Porseryd

Sådan är Evert Taubes beskrivning av den majestätiska havsörnen i inledningen av Havsörnsvalsen.

Själv hade jag lyckan att kunna studera en havsörn på nära håll i den yttre delen av Möjaskärgården, ut mot Björkskärfjärden, i Stockholms skärgård för några veckor sedan.

Precis som Evert Taube beskriver det, glider den mäktiga fågeln fram som en svart avlång rektangel mot den blå himlen. Först någorlunda nära vattenytan och skogsbrynet, sedan allt högre och högre upp. Då gäller det att snabbt få fram kikaren för att följa fågelns fortsatta glidflykt.

Jag har tidigare under åren observerat havsörnar på några ställen i Stockholms skärgård. Det har alltid varit samma starka upplevelse. Som att betrakta ett naturens under.

Havsörnen är en av våra stora fåglar. Kroppen kan bli över en meter lång och vingspannet kan vara upp till 2,5 meter. Den har en grov kraftig böjd näbb och livnär sig, som den rovfågel den är, på fisk, vattenfåglar och däggdjur, och numera när sälstammen är i tillväxande, även på sälungar.

Att se en havsörn är ingen alldaglig upplevelse. På 1960- och 70-talen var havsörnen nära att utrotas. Miljögifter, framför allt DDE och PCB, gick hårt åt arten.

Men med minskad användning av gifter och utfodring av djuren med giftfri föda (inte minst vintertid) har havsörnens förmåga till fortplantning återhämtat sig snabbt. Nu beräknas det svenska havsörnsbeståndet vara minst 125 par längs östersjökusten, 25 par vid syd- och mellansvenska sötvatten och 50 par i Lappland.

Fortfarande är dock stammen för liten för att vi ska kunna andas ut inför framtiden.

En stor och viktig insats för att värna om havsörnarna har gjorts och görs varje dag av Skärgårdsstiftelsen och dess tillsynsmän.

Stiftelsens syfte är att ”bevara skärgårdens egenart, naturvärden och landskapsbild och … främja utvecklingen av friluftsliv, kultur, rekreation och turismen.”

Med landstinget i Stockholms län, Stockholms stad och skärgårdskommunerna som huvudmän har den under årens lopp köpt in öar och landområden och äger i dag ungefär 15 procent av all mark i Stockholms skärgård.

Ambitionen att öppna skärgården för alla och samtidigt hålla kvar dess egenart har blivit en succé.

Jag har under många år seglat runt i de flesta delar av denna sköna skärgård – säkert den vackraste i världen – med sina 10 000-tals öar och blivit djupt imponerad av stiftelsens arbete.

Det handlar helt enkelt om att skapa en ökad livskvalitet – för både människor och djur

Jan-Åke Porseryd är chefredaktör för ST Press.
Jan-Åke Porseryd är chefredaktör för ST Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA