Spännande uppgift – spännande tid

KRÖNIKA2006-01-17

Ett nytt år, en ny almanacka. Som nytillträdd chefredaktör blickar jag ut över det som kommer att bli mitt första år med ST Press. Några få noteringar: årets deadlines, ett och annat möte. Resten är okänt vatten. Till stor del kommer dessa ännu blanka dagar att formas av de händelser som vi får anledning att skriva om under 2006. De flesta av dem går inte att förutsäga. Det är förvisso själva poängen med nyheter, kan man tycka, att man inte känner till dem i förväg. Men det finns också berättelser som vi vet kommer att få stort utrymme under året, även om vi inte kan säga hur de slutar.

Att det politiska året i Sverige kommer att präglas av höstens riksdagsval är självklart. Debatten kommer till stor del att handla om frågor som är viktiga för alla arbetstagare, till exempel ersättningsnivåerna vid sjukdom och arbetslöshet.

•l•

För den som har som uppgift att omsätta politikernas visioner i praktik – som många av STs medlemmar – får valresultatet ännu större betydelse. Med en annan inriktning på politiken kan jobbet förändras i grunden, eller helt försvinna. Det blir en viktig uppgift för ST Press att granska partiernas ståndpunkter i de många frågor som berör våra läsare.

Även om ramavtalet för anställda inom staten inte löper ut förrän i september 2007 är det också under 2006 som förberedelserna för ett nytt avtal börjar. Oavsett regeringens färg måste den fackliga sidan redan nu börja förbereda sig på tufft motstånd från arbetsgivarna i frågor som de flesta anställda ser som självklara – som en garanterad löneutveckling för alla. Det är också dags att börja den svåra diskussionen om hur fackets intresse av rättvisa löner kan balanseras mot många medarbetares önskan att själva få vara med och förhandla med arbetsgivaren om sina villkor.

•l•

För många myndigheter är 2006 flyttlådornas år. Många anställda har drabbats hårt av beslutet att omlokalisera statliga jobb med kort varsel och till höga kostnader. Samtidigt väntar en energiinjektion i de delar av landet som nu tillförs nya arbetstillfällen. Men åtskilliga medarbetare har inte möjlighet att flytta och riskerar att stå utan arbete. De som följer med står inför utmaningen att bygga upp verksamheten på en ny ort. ST Press kommer givetvis att fortsätta att granska omlokaliseringen och hur den påverkar våra läsare.

För tidningens egen del börjar det nya året med ett chefredaktörsbyte, när Jan-Åke Porseryd nu slutar efter 15 år. Han har lett och utvecklat en uppskattad tidning med många läsare. Med ett stort engagemang i samhällsfrågor har han också på ledarplats tydligt slagit fast tidningens kurs. Nu får en annan, mer konkret form av navigation förmodligen större utrymme, när Jan-Åke med sin pension kan ägna mer tid åt sin båt.

Förtroendet att ta över rodret på ST Press har gått till mig. En utmaning som jag antar med glädje och ödmjukhet. Tillsammans med tidningens duktiga medarbetare kommer jag under 2006 att följa och kommentera de händelser som påverkar våra läsares vardag och verklighet. Det är onekligen en spännande uppgift vid en spännande tidpunkt.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA