Tobias Smedberg: Neutral flagg döljer eget intresse

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2009-04-20

Otaliga kommentatorer och pr-experter har engagerat sig i att kräva Wanja Lundby-Wedins avgång ur AMFs styrelse. Betydligt färre kräver detsamma av näringslivets representanter, noterar lobbyisten Tobias Smedberg.

För att tala klarspråk: Är det okej att vara en skit­stövel bara för att man förväntas vara en skitstövel? Och ska en person som inte lever upp till sina starka ideal dömas hårdare än de som saknar ideal? Det senaste drevet mot Wanja Lundby-Wedin, som ensam fick stå i skottgluggen för allehanda tyckare och experters hungriga käftar, har fått mig att fundera kring detta. Som så ofta är det fackliga företrädare som kölhalas, medan näringslivets representanter klarar sig helskinnade. Fackliga företrädare mäts återigen med en annan måttstock än motpartens representanter.

Otaliga är de kommentatorer, ledarskribenter och pr-experter som engagerat sig i att kräva Wanja Lundby-Wedins avgång. Att många av dessa har Svenskt Näringsliv som uppdragsgivare, att de i andra sammanhang tar avstånd från kollektivavtal, att de har partipolitiska sympatier och egna kommersiella intressen – sådana saker nämns sällan i mediebruset.

                                                         — •l• —

Att agera expert är såklart helt i sin ordning om man har sakkunskap inom ett område. Men när experten går ifrån att kommentera till att agitera, och kräva personers avgång eller organisationers förändring, då borde det rimligtvis vara på sin plats att granska vem experten och kommentatorn är. Sådan granskning sker väldigt sällan (läs: aldrig).

Kanske är det en av förklaringarna till att det är så lekande lätt att hitta dem som krävt att Wanja Lundby-Wedin ska lämna AMFs styrelse – samtidigt som man får anstränga sig betydligt mer för att hitta dem som kräver Svenskt Näringslivs representanters avgång ur samma styrelse. Kanske är det därför som fackets agerande vid varsel granskas hårt av medierna, när blickarna mer borde riktas mot arbetsgivaren. De som under neutral flagg eldar på mediedreven har helt enkelt egna intressen i den utveckling som sker. En ytterligare anledning till att så många mediedrev riktar sin udd mot facken kan vara att väldigt få aktörer ställer sig upp, slår tillbaka, och försvarar facket. Med tanke på att människor har ett oroväckande lågt förtroende för facket, i jämförelse med många andra aktörer och organisationer, så är det inte särskilt förvånande. Det är lätt att svartmåla någon som ingen sympatiserar med.

                                                         — •l• —

Lösningen på problemet är därför inte att mitt i ett mediedrev där man själv kritiserats slå tillbaka mot journalister eller pr-experter. Lösningen måste i stället vara att bygga ett förtroende från grunden, som gör att var och en vet att facket är mer än enstaka dåliga beslut och större än en ord­förande som säger något plumpt i medierna. Med ett förtroende och en förståelse för fackens roll kommer fler personer att ställa sig upp och försvara facket. I fikarummet. På styrelsemötet. I medierna.

Tobias Smedberg är grundare av lobbyföretaget Agenda PR.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Inlagt av Rickard Wikström (ej verifierad) tis, 04/21/2009 - 17:33
Att det sedan är en kvinna i en hög ställning har nog också förstärkt journalister, näringslivet och övervägande manliga arbetsplatser att kräva hennes avgång, ställa in majtåg mm.

Funderar också hur de tänker som går på medias och andras drev att kräva kvinnors avgång och snabbt sudda över mäns tillkortakommanden. Det är inte den första kvinnan som får ta smällen för en grupps tillkortakommanden utan att männen granskas och troligtvis inte den sista.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA