Utan utredningar ingen demokrati

KRÖNIKA: MOBERG2004-06-21

Så länge det har funnits statliga utredningar har det också klagats på dem. På 70- och 80-talen var det en bitter klagan på att de var alltför många och arbetade alltför länge. Verkligheten hade ofta hunnit förbi deras förslag, när de väl blev framlagda.

Nu klagas det, även inifrån regeringen, på att de statliga utredningarna är för snabba. För dyra är de också. Och för många, som de alltid varit. Nu när utredningar ska göras snabbt och effektivt uppstår slarv och förseningar.

Grundproblemet är att en demokrati inte kan överleva utan utredningar. Man måste således alltid drömma om nya och bättre sätt att utreda och de system som inte tillämpas framstår alltid som bättre än de som faktiskt används. Någonting som tillämpas i praktiken har det felet att nackdelarna blir uppenbara.

En framkomlig väg kan kanske vara den modell som används av en av de nyaste statliga utredningarna, en nationell psykiatrisamordnare. Där arbetar sex personer, inklusive själva psykiatrisamordnaren Anders Milton, men utredarnas slutsatser och förslag läggs fram kontinuerligt. Utredningstiden är i förväg bestämd till tre år och något slutbetänkande ska inte produceras, fick jag veta vid ett besök där.

Adressen på den fastighet där statens utredningar håller till är Regeringsgatan 30-32 i Stockholm. Man blir lite högtidlig till mods vid anblicken av alla namnskyltarna i entrén. Namnlistan bildar en sorts den parlamentariska demokratins egen poesi. Långsam, byråkratisk, lite löjlig, men hedervärd. Från Barnsäkerhetsdelegationen till Äldrevårdsutredningen, här är ett axplock:

Barnsäkerhetsdelegationen ,Utr. om den könssegregerade sv. arb. markn, Hallandsåskommittén, Jämställdhetsdelegation för förskolan, Kommissionen om massförstörelsevapen

Utsädeskontrollutredningen, En nationell psykiatrisamordnare, Konkurrensrådet, Statens medicinsk-etiska råd, Översyn av utlänningslagstiftningen

Egendomsskattekommittén, Utr. om kvinnofridsuppdragen, Finansiering m.m. av Radio och TV i allmänhetens tjänst, Taxiutredningen, Alkoholkommittén

Utr. om vägtransporter och arbetstider, Utländska militära övningar i Sverige, Översyn av krigsmateriellagstiftningen, Forskarutbildningsutredningen, Förtroendeutredningen, Äldrevårdsutredningen

En hel värld öppnar sig bakom varje namn. Listan lockar till skratt, samtidigt som det ligger något betryggande i alla dessa kommittéer, utredningar och beredningar: det här är den demokratiska organismens byråkratiska nervsystem. Att det skulle gå att styra allt detta på ett planerat vis är knappast tänkbart. Man inser plötsligt att staten, liksom andra organismer, har minst två sätt att fungera, ett medvetet och ett omedvetet, autonomt. Och att det som är viktigt för överlevnaden, det må gälla andning, matsmältning eller utredande, pågår utanför medvetandets kontroll.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA