Värt att ta del av unikt kvinnoöde

KRÖNIKA2003-07-29

SNART KOMMER VI NOG ATT BLI ganska trötta på Den heliga Birgitta, som i år firas med mängder av pompa och ståt. En hel hög biografier har skrivits om vårt eget världsberömda helgon, lagom till 700-årsdagen av hennes födelse.

Jag har passat på att försöka bekanta mig något med denna betydelsefulla kvinna. Lennart Jörälvs Reliker och mirakel är en lagom lättläst introduktion till både hennes liv och verk.

Jörälv har en ganska distanserad ton när han beskriver hur Birgitta lägligt får uppenbarelser som synnerligen väl passar ihop med hennes egna åsikter.

Det är sant att hon tog sig ton mot både kyrka och kung med hjälp av de meddelanden hon fick från ovan. Stackars Magnus Eriksson, som verkade ha varit en bra kung som bland annat satte stopp för träldomen i Sverige, blev illa åtgången av den vassa Birgitta Birgersdotter.

Jämte drottning Kristina är hon den kvinna i svensk historia som haft mest makt någonsin och även om man skyggar för den hängivet religiösa kult som omger Birgitta, är det värt att lägga ner lite tid på att få veta något om hennes politiska liv och unika kvinnoöde.

Jag har också försökt läsa ett urval av heliga Birgittas Uppenbarelser som Svenska akademien gett ut lagom till jubiléet, fast jag måste erkänna att jag har haft svårt att tränga in i texterna som nästan kokar av lidande och lidelse.

Men det är en viktig klassiker och faktiskt även en del av det fundament som vår kultur vilar på.

Birgitta Trotzig har skrivit en prosalyrisk inledning om visionären och mystikern Birgitta. Det finns också en läsanvisning till Uppenbarelserna som ger lite historisk bakgrund, källhänvisningar och förklaringar.

NÅGOT LYCKLIGARE HAR JAG FÖRSKJUNKIT i Nigel Nicholsons biografi Virginia Woolf. Hon är min stora författaridol och allt som rör hennes liv kastar jag mig över med stort intresse.

Hon var banbrytande i sitt fria sätt att skriva, att ingående beskriva känslor och låta det yttre skeendet spegla det inre. Dessutom levde hon i kretsen av en intressant grupp människor i det efterviktorianska England.

Nigel Nicholson är son till Vita Sackville-West som var vän med Virginia Woolf och som en tid också hade ett kärleksförhållande med henne. Han ger många tidsbilder och detaljer och skildrar Virginia Woolfs liv väl och kärleksfullt, även om han också avslöjar hennes ganska råa sidor.

Om Virginia och Birgitta hade fått träffas, vad skulle de då ha talat om?

Böcker:

Lennart Jörälv: Reliker och mirakel (W&W)

Heliga Birgitta: Uppenbarelser (urval och översättning: Alf Härdelin. Utgiven av Svenska akademien i samverkan med bokförlaget Atlanta.)

Nigel Nicholson: Virginia Woolf (Översättning: Rebecca Alssberg. Albert Bonniers förlag)

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA