Vill EU ha Turkiet?

KRÖNIKA: PASCALIDOU2004-11-03

Turkiet vill in i EU. Premiärminister Tayib Erdogan gör allt han kan för att övertyga de europeiska koryféerna om det turkiska medlemskapets nödvändighet.

Av:  Alexandra Pascalidou

Hans statsbesök avlöser varandra men även på det privata planet drar han sitt strå till stacken. När hans son gifte sig var Silvio Berlusconi vittne och på hans vackra dotters bröllop nyligen fick Greklands premiärminister Konstantin Karamanlis bli vittne.

De två Nato-nationerna Turkiet och Grekland är ärkefiender så långt tillbaka i tiden man kan minnas men efter de förödande jordbävningarna i Turkiet påbörjades islossningsprocessen. Men 400 års turkisk ockupation och den ständigt heta och till synes olösliga Cypernfrågan kräver mer än små tafatta fredsförsök och privata partyförbindelser.

Nu hävdar den grekiska regeringen att Turkiet bör välkomnas in i den europeiska gemenskapen förutsatt att de respekterar de mänskliga rättigheterna och uppfyller de ekonomiska kraven som EU-kassörerna kräver. 

Turkiet är en viktig aktör på den världspolitiska arenan. Med snart 100 miljoner invånare skulle det bli EUs folkrikaste nation och få en maktposition som skulle sätta Tyskland, Frankrike och Storbritannien ur balans. Framför allt är det en muslimsk nation i tider då islam är det mest laddade ord du kan säga på de europeiska gatorna.

Förbundskansler Gerhard Schröder har sagt att han kommer att rösta för att Turkiet ska få inleda medlemskapsförhandlingar när den frågan ska avgöras vid EU-toppmötet i december. I Frankrike har president Jacques Chirac meddelat att han tänker ändra den franska konstitutionen så att det ska kunna folkomröstas om Turkiets EU-medlemskap.

Jag gör en rundringning till politiska journalistkollegor i Grekland, Spanien, Frankrike och Storbritannien och alla spinner kring samma scenario. EU kommer att öppna famnen för Turkiet, pressa dem för att förbättra situationen för minoriteterna, för att skydda kvinnorna, för att minska analfabetismen som uppgår till mer än 20 procent, men när det verkligen gäller, när blott den verkliga omfamningen är kvar, kommer de att vända turkarna ryggen.

»I verkligheten vill ingen ha med dem men det vågar de inte säga rätt ut. Hade man haft en sluten omröstning hade det blivit ett rungade NO«, hävdar min portugisiska journalistkompis.

En italiensk journalist på Corriere della Serra säger att det handlar om vår europeiska identitet. »Var inte naiv Alessandra. Turkiet passar inte in här. Glöm inte att Europa bygger på det grekisk-romerska arvet och den kristna tron,« säger han.

Den franska TV-journalisten som jag talar med menar däremot att en del av Turkiet passar in. »Åk till Istanbul och möt de intellektuella där. De är mer européer än vi någonsin kommer att bli. Men Anatoliens inland tillhör en annan tid och en annan plats.«

Jag förstår att Turkiet vill in i EU. Jag tror att EU också vill in i Turkiet men frågan är om EU slutligen släpper in Turkiet i de europeiska styrelserummen. Mina privata amatörmässiga enkäter säger mig att Erdogan kan ta det lugnt.

Alexandra Pascalidou är journalist, författare och krönikör i ST Press.
Alexandra Pascalidou är journalist, författare och krönikör i ST Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA