Voltaire finns inte på DN

KRÖNIKA: GÖRAN GREIDER2004-03-17

Tabeller har makt. Den enskilda tabell som under det senaste årtiondet spelat störst roll i svensk välfärdsdebatt är nog den så kallade välståndsligan, som anses visa att Sverige halkat efter i tillväxt och standard.

Av:  Göran Greider

De som sätter ihop listan är OECD och den var från början inte alls avsedd att säga särskilt mycket om hur det står till med ländernas välfärd, i synnerhet som den kraftigt missgynnar länder som har en stor och omfördelande offentlig sektor.

Ja, hela tesen om att Sverige halkar efter undersöktes grundligt av sociologiprofessorn Walter Korpi i nittiotalets början och han kom fram till att tesen inte byggde på några vetenskapliga fakta; det rörde sig om ett lyckat drag i högerns kampanjer mot välfärdsstaten.

Nyligen angrep Dagens Nyheters ledarsida (4/3) välfärdsforskaren på SCB, Joachim Vogel, för att denne presenterat andra, bredare sätt att mäta och jämföra välfärd i de olika länderna. I hans analys är inte enbart BNP-måttet utslagsgivande utan en rad faktorer. Det intressanta är reaktionen på hans analys: DNs ledarsida vill i princip att Vogel sparkas från sitt jobb. Han har avvikit från normen, den rådande, ensidiga normen.

Det obehagliga var inte bara tonen i detta angrepp och arrogansen det speglade gentemot ett sätt att tänka som inte inskränker sig till vad doktorerna i liberalism – Villy Bergströms beteckning på skrået av nationalekonomer – godtar för tankefigurer. Nej, det obehagligaste är egentligen benägenheten hos de opinionsbildare som har störst makt i landet att slå dövörat till för perspektiv som de själva inte delar.

Voltaires klassiska formulering ”Jag delar inte din uppfattning, men jag är beredd att dö för din rätt att framföra den”, står inte precis skriven i eldskrift över denna liberala ledarsida. Ett tecken på hur illa till det står är att tidningen i sin kritik vände sig till Vogels chef på SCB och inte till forskaren Vogel själv!

Värst är ändå att denna självgodhet hos det liberala etablissemanget i slutändan gör det svårare att hantera de alltmer pockande utmaningar som framtiden ställer oss inför. Mycket tyder således på att planetens biosfär i längden inte kan bära trycket från en civilisation som är så ensidigt inriktad på det traditionella tillväxtbegreppet.

Ett grönt BNP-mått har utvecklats och borde användas mer i debatten, på samma sätt som en mer sammansatt syn på vad välfärd är borde föras fram mycket oftare.

Liberalerna är inga liberaler. De äger de allra flesta tidningar och har vant sig av vid att höra andra meningar än sina egna. Och när de inte uppskattar meningsmotståndare vänder de sig till deras arbetsgivare, kanske i hopp om att den ena makteliten ska förstå den andra.

Göran Greider är chefredaktör för Dalademokraten, författare och krönikör i ST Press.
Göran Greider är chefredaktör för Dalademokraten, författare och krönikör i ST Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA