Närkontakt med blomsterkungen

KULTUR: BÖCKER2007-05-29
Av:  Sanna Töringe

Har ni tröttnat på Linné än? Allt handlar om vilket man väljer – yta eller djup. Jag växlar mellan att läsa Sisela Lindbloms De skamlösa, utgiven på Norstedts, och två av de viktigaste Linnéböckerna för året.
Sisela Lindblom satte igång handväskdebatten tidigare i vår och med skalpell i sin hand utforskar hon i sin roman en liten del av det liv som levs i det rika Stockholm.

Låter det lockande? Tja, en kall hand griper om hjärtat när man inser hur nära den själsliga döden man kan vara. Lindblom är mycket skicklig, det är nästan så att man kan jämföra med Jane Austen när hon med inre monologer låter sina personer blottlägga sig.

Nej, det är ingen kul läsning, men tankeväckande. Bröllopet är viktigare än kärleken, den glittriga presentförpackningen viktigare än innehållet. Och var finns moralen?

                                         •l•

Åter till Carl von Linné, som föddes för 300 år sedan, en dag i maj, när göken gol. Han är Sveriges mesta världskändis. Det är så med Linné, har jag förstått, att ju mer man läser om honom, desto mer vill man veta.

Här handlar det om djup och innehåll. Karin Berglund lotsar den okunnige in i blomsterkonungens liv. Hon är själv så förälskad i denne besynnerlige herre, han som ville leka och njuta, ordna och organisera, han som pendlade mellan hybris och förtvivlan och som såg allt.

Jag tänker på Linné. Han som såg allt. Så heter praktverket, utgiven på Albert Bonniers förlag. Berglund har mycket klokt valt att själv framträda och låta oss följa med i hennes utforskande av detta speciella levnadsöde.

När Linné har blivit så mänsklig att man nästan kan se honom framför sig på promenad, med blicken klar och uppmärksam, då
är det dags att försöka förstå de insatser han faktiskt gjort för mänskligheten.

                                           •l•

Natur och Kultur har gjort en sensationellt vacker jubileumsbok där både yta och innehåll kan samsas. System och passion. Linné och drömmen om Naturens ordning har tillkommit genom ett spännande samarbete. Fotograf Helene Schmitz visar med sina extrema närbilder verkligen allt om blommornas bröllop. Nils Uddenberg beskriver tillblivelsen av vetenskapsmannens systematik. Hur kom det sig att Linné började räkna ståndare och pistiller?

Det är också intressant att försöka förstå hans självständighet och mod. Jag har i alla fall inte tröttnat på Linné. Nu ska jag ut och på egen hand utforska blommornas inre.

                                           •l•

Mitt pockettips denna gång är serien om Alberte av Cora Sandel i översättning av Gun-Britt Sundström. Den ska helst läsas i värme, för man fryser lätt med Alberte (Albert Bonnierklassiker).

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA