Använd din röst

LEDARE2010-08-17

Snart är det riksdagsval. Ditt fackförbund och din fackförbundstidning vill hjälpa dig att göra ett medvetet och upplyst ställningstagande. Men i slutändan är valet ditt.

Riksdagsvalet ger dig och alla andra medborgare möjlighet att bestämma landets färdriktning de närmaste fyra åren. Det är ett beslut som kan ha stor betydelse – på många områden är det stora skillnader mellan de politiska partiernas uppfattningar.

Detta är något som ST Press valbevakning försökt att uppmärksamma. Under våren har vi redovisat hur riksdagspartierna ser på sjukförsäkringen, arbetsrätten, arbetsmarknadspolitiken och statens roll. (Du hittar våra artiklar på www.stpress.se/val2010.) I detta nummer intervjuas de två statsministerkandidaterna, Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. De har olika syn på mycket, bland annat på hur sjukförsäkrings­systemet ska se ut.

De politiska visionerna för statens åtaganden förtjänar särskild uppmärksamhet i valdebatten. Det gäller de stora trygghetssystemen, som socialförsäkringarna, men också andra viktiga delar av vår gemensamma välfärd, exempelvis rättsväsendet, skatteväsendet, infrastrukturen och den högre utbildningen. Till skillnad från vård, skola och omsorg – som till stora delar är landstingens och kommunernas ansvar – är det områden som riksdag och regering bestämmer över på egen hand.

Som fackförbund för dem som arbetar på statens och medborgarnas uppdrag har ST ett särskilt ansvar för att sätta ljus på dessa frågor, eftersom riksdagsvalet är avgörande för hur medlemmarnas arbetsplatser leds och styrs. När förbundets färska arbetsmiljöenkät visar att en stor del av de svarande ST-medlemmarna saknar förtroende för regeringens sätt att leda den egna verksamheten är det en varningssignal som politiker i alla läger bör ta på allvar.

Den nuvarande regeringen är långt ifrån den första som kritiserats för sitt sätt att hantera myndigheterna och de statliga bolagen, och eftersom frågan inte ställts i tidigare undersökningar går det inte att säga om missnöjet har ökat eller minskat. Snarare än ett ställningstagande för eller emot en viss politik bör nog undersökningens resultat tolkas som en allmän protest mot att andra prioriteringar fått gå före omsorgen om en väl fungerande verksamhet.

Att ett fackförbund lyfter fram detta slags kritik från sina medlemmar är en viktig del av det politiska ansvars­utkrävandet. På samma sätt bör facket granska de förslag som förs fram i valrörelsen och bedöma dem utifrån hur de påverkar arbetstagarna.

Eftersom ST – liksom de andra tjänste­mannaförbunden – valt att stå partipolitiskt obundet, kan förbundet agera fritt i debatten, utan valtaktiska hänsyn. Det skapar ett starkt fack, som företräder alla sina medlemmar, oberoende av ideologisk färg.

Det är viktigt att du använder din röst i riksdagsvalet. Som väljare måste du ta ställning till politiska förslag på många olika områden – liksom vilka personer som ska utöva ledarskapet. Ditt fackförbund och din fackförbunds­tidning vill hjälpa dig att göra ett medvetet och upplyst ställningstagande. Men det är upp till dig att avgöra vad du prioriterar. I slutändan är valet ditt.

Alexander Armiento
chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

ÄMNEN:

Val 2010
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA