Bra arbetsmiljö ett gemensamt intresse

LEDARE2012-06-19

Det krävs en bred uppsättning åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. Cheferna har en viktig roll – men också individens eget inflytande måste öka. Och det behövs insatser mot hot och våld.

»En bra arbetsmiljö är en förutsättning för att klara ett långt yrkesliv utan att bli utsliten eller utbränd.« Det konstaterandet, som visar på de anställdas, arbetsgivarnas och sam­hällets gemensamma intresse, inleder avsnittet om arbetsmiljö i den verksamhetsinriktning som STs kongress antagit.

De kommande åren är arbetsmiljöfrågan ett prioriterat om­råde för förbundet. STs krav formar en strategi för att ge medlemmarna bättre arbetsvardag och medborgarna bättre service.

En central idé i STs politik är att de anställda måste ges större inflytande över sitt eget arbetsliv. Det är viktigt att kunna påverka sin arbetstid, liksom att få vara delaktig i utformningen av nya arbetssätt och verktyg, exempelvis it-system.

För att inte känna stress på jobbet måste individen också känna sig trygg med att tillvaron i övrigt fungerar. Därför lyfter ST också fram vikten av att välfärdssystem som barnomsorg, äldreomsorg och sjukvård fungerar och håller hög kvalitet.

ST tar också upp chefernas roll. De måste ges det ansvar, den kunskap och de befogenheter som krävs för att utforma arbetsmiljön.

Chefer såväl som medarbetare behöver utbildning i arbetsmiljö­frågor. Det behövs också mer resurser till forskning för att kunna förebygga arbetsmiljöproblem.

Den ökande förekomsten av hot och våld i arbetslivet är en särskilt viktig fråga för ST – ett förbund vars medlemmar kontrollerar biljetter, beslutar om ersättningar, tar hand om frihetsberövade och avhyser människor från deras hem. De kan möta frustration och ilska när de gör sitt jobb. Känslor som kan slå över i hotfulla och farliga situationer.

Det kan sluta så illa som i november förra året, då en kriminalvårdare slogs ihjäl av en intagen på ett häkte.

Ska sådana katastrofer kunna undvikas måste alla risker och incidenter tas på största allvar. Och problemet är utbrett. I en färsk enkät svarade 41 procent av STs skyddsombud att det förekommer trakasserier, hot och våld på arbetsplatsen.

Många av STs medlemmar upplever att de möter aggression som har sin grund i att de får klä skott för politiska beslut. En självklar arbetsmiljöåtgärd borde vara att politiker står för de lagar de stiftat och inte lägger över ansvaret för följderna av den förda politiken på de tjänstemän som verkställer den.

För att anställda ska känna sig trygga krävs också att de har rätt kunskaper för att hantera de situationer de ställs inför, att bemanningen är tillräcklig och lokalerna ändamålsenliga. Så är det tyvärr inte alltid i dag. Ofta är nedskärningar orsaken – som hos Veolia, där ensamarbete på Skånetrafikens tåg nu har stoppats av Arbetsmiljöverket, som Publikt kan berätta i detta nummer.

Det är möjligt att förbättra den fysiska arbetsmiljön och minska stressen på arbetsplatserna. Det går att förebygga hot och våld och att bättre stödja dem som drabbats. Det ligger i allas intresse, men ansvaret ligger på våra politiker och arbetsgivare. De gör klokt i att ställa sig vid STs sida i arbetet för bättre arbetsmiljö.

Alexander Armiento, chefredaktör.

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA