Din röst avgör valet

LEDARE: LEDARE JAN-ÅKE PORSERYD2003-12-04
Av:  Jan-Åke Porseryd

Vilken regering får vi efter valet? Borgerlig eller socialdemokratisk? Vad gynnar fackföreningsrörelsen bäst?

ST är partipolitiskt neutralt, liksom tjänstemannarörelsen i sin helhet – till skillnad från LO som är direkt lierat med det socialdemokratiska partiet.

Men att vara partipolitiskt obunden innebär inte att man undviker att ta ställning till de politiska partiernas program.

Valets huvudmotståndare  – socialdemokraterna och moderaterna – företräder historiskt två helt skilda uppfattningar i synen på facklig verksamhet.

Socialdemokraterna växte fram ”hand i hand” med fackföreningsrörelsen under 1900-talets första del. På 1970-talet var s med Olof Palme i spetsen pådrivande för att åstadkomma den arbetsrättsliga lagstiftningen.

Moderaterna – fram till 1969 högerpartiet – har av tradition haft sin bas hos samhällsgrupper, där fackföreningar inte stått högt i kurs, utan snarare setts som motståndare.

Att skiljaktigheterna mellan de två partierna består framgår med tydlighet bl a av svaren på Statstjänstemannens valenkät på sidorna 8–13 i det här numret.

  • Moderaterna tycker att lagarna på arbetsmarknaden är ett hinder för att öka sysselsättningen och vill förändra dem. De vill t ex ta bort vad de kallar sist-in-först-ut-principen, d v s turordningsreglerna i LAS.
    Socialdemokraterna däremot finner inget skäl till stora förändringar – arbetsrätten är inget hinder för att skapa fler jobb. Den är tvärtom en central grundpelare i samhället, menar partiet, som också vill återinföra turordningsreglerna vid uppsägning i småföretag.
  • Moderaterna vill ha mer av individuella avtal direkt mellan företaget och den anställde medan s trycker på kollektivavtalens betydelse och är negativ till individuella avtal.
  • Moderaterna har inget emot ökade löneskillnader.  Socialdemokraterna säger nej (”Vi ska vara stolta över att klyftorna  i Sverige är så små som de är”).
  • Moderaterna vill att staten ska krympas och koncentrera sig på sina grunduppgifter, d v s försvar och rättsväsende. Dessutom ska staten ha ansvar för att det finns t ex sjukvård, utbildning och äldreomsorg medan produktionen av välfärdstjänster ska överlåtas till privata aktörer.
    Socialdemokraterna menar att staten ska sköta ungefär samma uppgifter som i dag och i ungefär samma omfattning, på sina håll t o m med viss personalökning.
  • Moderaterna vill fortsätta att sälja ut statlig egendom. 28 statliga bolag, däribland Posten, SJ, Lernia, Teracom, Telia och Vattenfall, ska privatiseras.

S menar däremot att staten även i fortsättningen ska äga företag som är viktiga för infrastrukturen, exempelvis Posten, SJ och Teracom, och företag som förvaltar viktiga naturtillgångar, som Vattenfall och LKAB.

Det finns med andra ord tydliga skiljelinjer mellan de två stora partierna i frågor som berör STs medlemmar.

Det är varje människas ensak hur hon/han röstar. Här behövs inga pekpinnar.

Men det är viktigt att veta på vilka grunder man avger sin röst.

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.