Hoten mot hälsan

LEDARE2010-06-08

STs medlemmar har för mycket att göra och deras arbetsbörda har ökat. Det behövs en rejäl satsning på arbetsmiljön. Men statens arbetsplatser måste också få resurser för att klara verksamheten.

Hårt pressad personal som försöker upprätthålla en god service till medborgare och kunder – men i många fall får betala med sin egen hälsa. Så ser det i dag ut på många statliga arbetsplatser. Arbetssituationen är pressad till följd av neddragningar.

Bilden blir tydlig i STs färska arbetsmiljöundersökning. Bland över 9 000 svarande medlemmar instämmer över 60 procent helt eller delvis i påståendet att de har alldeles för mycket att göra. Inga arbetsplatser tycks slippa undan stressen – siffrorna är höga överallt.

Och situationen blir allt värre. Hälften menar att de fått mer att göra under det senaste året. Väldigt få har fått mindre att göra.

Den tuffa arbetsbelastningen visar sig i att nästan varannan svarande varje vecka arbetar utöver ordinarie arbetstid. Var tolfte gör det varje dag.

Samtidigt som svaren är djupt oroväckande, är utvecklingen inte så överraskande. På myndighetsområdet urholkas anslagen ständigt, vilket innebär besparingar på verksamheten – ofta samtidigt som politikerna delar ut nya uppdrag och höjer kraven. På bolags­sidan pressas de anställda av vinstkrav i en svår lågkonjunktur.

Resultatet av utvecklingen blir en försämrad arbetsmiljö med ökande stress. Men trots medarbetarnas uppoffringar riskerar också brukarna att drabbas. Nästan var fjärde svarande i undersökningen anser inte att de människor som man ger service till upplever att de får tillräckligt stöd. Känslan av att inte räcka till bidrar säkerligen ytterligare till stressen.

Den försämrade arbetsmiljön, såväl på STs område som på arbetsmarknaden i stort, är ett allvarligt hot mot män­ni­skors hälsa och i förlängningen mot samhällsekonomin. Därför skulle vi behöva en rejäl satsning på arbetsmiljö­frågorna. I stället har vi under de senaste åren fått se en kraftig minskning av Arbetsmiljö­verkets resurser. I detta nummer av ST Press berättar arbetsmiljöinspektören Jörgen Åberg om hur nedskärningarna gått ut över tillsynsverksamheten. I dag handlar det mer om kvantitet än kvalitet, säger han. Men också antalet inspektioner har minskat på senare år.

Att återställa Arbetsmiljöverkets resurser borde ha högsta prioritet i en tid då klimatet på arbetsmarknaden hårdnar. I sin arbetsmiljörapport ger ST också flera andra förslag som skulle förbättra situationen på arbetsplatserna. Ett av dem är att prioritera arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna – exempelvis genom att tillämpa någon av de metoder som finns för att certifiera arbetsmiljön.

ST betonar även behovet av trygghet i anställningen och trygghet vid omställning. Här finns en viktig arbetsmiljö­aspekt; osäkra anställda mår dåligt.

Men allra först bland förbundets för­ slag finns det mest självklara kravet: Myndigheter, universitet och högskolor, affärs­verk och bolag måste få tillräckliga resurser för att klara sin verksamhet. Det kan tyckas självklart, men är tyvärr inte det.

Gapet mellan ambitioner och resurser leder till bristande service för medborgarna och hotar de anställdas hälsa. Så kan det inte fortsätta.

Alexander Armiento
chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA