Medel mot mygel

LEDARE2010-11-23

Offentligt anställdas meddelarfrihet skyddar mot korruption. I förlängningen är den också ett skydd för demokratin – och därför gör regeringen klokt i att värna och stärka den.

De flesta av oss litar i grunden på varandra och på vårt samhälle. Vi utgår från att människor i politik och förvaltning har ett ärligt uppsåt och en ambition att verka för det allmänna bästa snarare än att främja sina privata intressen. Och vi förutsätter att demokratiskt fattade beslut följs. Tillsammans förvaltar vi ett värdefullt socialt kapital som har gjort det möjligt att bygga ett starkt och tryggt samhälle.

Men tillit är en bräcklig tillgång. Den kan snabbt brytas ned om människor får ett intryck av att regler och överenskommelser inte respekteras eller att ovidkommande hänsyn påverkar hur deras skattepengar används.

Den risken blir större om det privata näringslivets seder tillåts att smyga sig in i den offentliga förvaltningen, när chefer och medarbetare skolas i marknadstänkande och köper in allt fler tjänster. En färsk undersökning av tidningen Dagens Samhälle visar att det är vanligt att kommunala chefer erbjuds golfresor, middagar eller hockeybiljetter av leverantörer.

Än värre för bilden av den gemensamma sektorn är naturligtvis de grova etiska övertramp som avslöjats på myndigheter och inom kommuner. Och fler skandaler kan vänta – i en enkät säger sig var tionde offentliganställd chef känna till mutaffärer.

Självklart måste brott och oredligt beteende bestraffas när det upptäcks. Men än viktigare är att organisera den gemensamma sektorn på ett sådant sätt att möjligheterna att ostört ägna sig åt ljusskygg verksamhet är så små som möjligt.

Den bästa strategin för detta stavas transparens och öppenhet. Med offent­lighetsprincipen kan medborgare och medier titta in i det allmännas maskineri och granska beslut och penningflöden.

Men för att säkerställa att inga oegentligheter göms undan behöver vi också den grundlagsfästa svenska meddelarfriheten. Den ger offentligt anställda rätten att utan risk för repressalier kritisera sin arbetsgivare och avslöja missförhållanden. En bättre kontroll­mekanism är svår att tänka sig.

För att den ska fungera fordras dock att medarbetarna känner till reglerna och litar på att de tillämpas. Som ST Press rapporterar i detta nummer säger sig många anställda på Läke­medelsverket inte känna till hur meddelarfriheten fungerar. Det är inte den enda arbetsplats där det finns indikationer på kunskapsluckor hos medarbetare och chefer.

Stefan Attefall, minister med ansvar för den statliga förvaltningen, säger i vår intervju att han vill se arbetsplatser med högt i tak och slå vakt om bilden av statstjänstemannen som försvarar demokratin och står i medborgarens tjänst.

För att nå dit bör den nye ministern satsa på en rejäl utbildning i meddelar­frihetens principer för alla statens anställda. Regeringen bör också skicka tydliga signaler om att statens anställda inte bara får, utan faktiskt också bör, slå larm när de upptäcker oegentligheter.

På så sätt bygger han ett skyddsvärn mot mygel och korruption i statsapparaten – och bidrar därmed till att försvara den grund som hans eget förtroende vilar på.

Alexander Armiento

chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA