Myndigheternas anställda har rätt att känna sig trygga

LEDARE2019-06-14

De griper in när lagar och regler inte följs. De fattar beslut som kan vara avgörande för utsatta männi- skors privatekonomi. De tar hand om personer som är frihetsberövade.

STs medlemmar har jobb där de kan utsättas för frustration och ilska. I allt större utsträckning tycks de också löpa risken att drabbas av hot och våld.

I detta nummer av Publikt berättar en sektionschef på Arbetsförmedlingen om hur hon fick ett knytnävsslag i ansiktet av en arbetssökande man. Ett slag som gav ett bestående minne i form av ett ärr – men också ett obehag som ännu påverkar henne.

Det faktum att antalet anmälda fall av hot och våld mot Arbetsförmedlingens anställda minskat de senaste två åren kan tyckas hoppfullt – men på flera andra av de myndigheter som Publikt granskat går utvecklingen åt andra hållet. På både Statens institutionsstyrelse och Skatteverket var antalet incidenter under 2018 det högsta på åtskilliga år. På Försäkringskassan skedde enbart en blygsam minskning från 2017 års toppnotering.

En del av ökningen kan förmodligen förklaras med att medarbetare i större utsträckning anmäler när de utsätts för hot och våld. Men det är också tydligt att det inträffar fler incidenter. Skälen till detta kan vara många, men en sak som flera arbetsgivarrepresentanter och fackliga företrädare Publikt talat med lyfter fram är ett hårdnande samhällsklimat, där myndighetsanställda blir alltmer utsatta.

Arbetsgivarna får inte kapitulera inför en sådan utveckling – de måste ta krafttag för att förebygga hot och våld. Några exempel på åtgärder kan vara att utbilda medarbetarna i säkerhetsfrågor, förbättra riskbedömningarna och förändra arbetssättet. Det går också att göra den fysiska miljön säkrare och göra det enklare att larma kolleger och polis.

Med sådana insatser går det att minska risken att medarbetare hamnar i riskfyllda situationer. På många arbetsplatser arbetar man aktivt med detta och det finns mycket att lära av de positiva exempel som finns.

Men problemet med hot och våld mot myndighetsanställda kräver även andra slags åtgärder. Det kan finnas skäl att se över lagstiftningen och skärpa straffen för dessa brott. De måste också tas på största allvar av rättsväsendet.

Kunskapen om vad som ligger bakom hoten och våldet och vad som kan göras för att förebygga incidenter behöver också bli bättre. Det är inte enbart en fråga för det systematiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna – det krävs också mer forskning på området.

Myndigheternas anställda har svåra och viktiga arbetsuppgifter. Arbetsgivare och politiska beslutsfattare måste skapa de förutsättningar som krävs för att de ska kunna vara trygga på sin arbetsplats.

Alexander Armiento, chefredaktör.

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

ÄMNEN:

Hot och våld
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA