14 miljoner till vård utomlands

VÅRDEN2005-05-09

Den svenska försäkringskassan betalade under 2004 ut sammanlagt 14 miljoner kronor till svenskar som sökt vård i andra länder inom EG/EES-området, enligt en rapport till regeringen.

Enligt EG-fördraget har svenska medborgare rätt att få ersättning från sjukförsäkringen vid vård utomlands. Det gäller även om man skulle kunnat få motsvarande vård i Sverige.

Under 2004 ansökte 138 personer om förhandsbesked för att få söka vård i annat land. 98 ansökningar beviljades. Det vanligaste skälet till avslag var att Försäkringskassan ansåg att den vård som avsågs skulle kunna ges inom normal väntetid i Sverige.

Exakt vad de beviljade vårdfallen kostat Försäkringskassan kan inte redovisas, eftersom de inte slutreglerats. Men under 2004 betalade Försäkringskassan ut drygt fyra miljoner kronor till utländska vårdgivare där patienten fått godkänt i ett förhandsbesked.

Men enligt EG-fördraget har man också rätt att få ersättning i efterhand, om man sökt vård i ett annat land. Regeringsrätten fastslog i januari 2004 att det gäller oavsett om man sökt förhandsbesked och oavsett om motsvarande vård skulle varit tillgänglig inom Sverige.

Efter regeringsrättens dom sökte 216 personer under 2004 ersättning för vårdkostnader man redan haft. Över 80 procent av ansökningarna beviljades och Försäkringskassan betalade ut mer än tio miljoner kronor i ersättning.

De vanligaste skälen för ett avslag var att ansökan kommit in för sent, eller att vården inte bedömts vara vetenskapligt grundad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA