600 engagerade i STs arbetsmiljöutbildning

ST2005-11-30

Friskare chefer, medarbetare och arbetsplatser är målet när ungefär 600 personer utbildas i år och 2006. De finns på myndigheter där man arbetar med utsatta människor. Bakom projektet står ST och stiftelsen Bliwa.

– Projektet »Jobba friskt« är en effekt av STs arbetsmiljöundersökningar för några år sedan. Pressen på de anställda ute på de statliga myndigheterna har ökat sedan dess, säger Ulf Dragovski, ombudsman på STs kansli och en av dem som arbetat med utbildningsprojektet.

ST har fått nio miljoner kronor från Bliwa-stiftelsen till tre olika utbildningar. Avsikten är att komplettera det befintliga arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna. De som utbildas är förtroendevalda, skyddsombud och chefer.

– Ungefär två tredjedelar av deltagarna har ST-anknytning. Övriga är chefer som står utanför ST. Det är spännande att ST valt ett sådant upplägg, säger projektledaren Anne Boberg, stiftelsen Bliwa.

Projektet omfattar tre olika flerdagarsutbildningar: »Friska chefer och medarbetare« är det största med 400 deltagare. Gemensamt är att de gäller myndigheter där man arbetar med utsatta människor, att de är partsgemensamma och förankrade på myndighetsnivå.

Hittills har erfarenheterna varit mycket goda. Så här säger Kent Söderlund, ST-medlem vid Gränspolisen, Arlanda:

– Jag har två av fem halvdagar kvar i Personaldialog för hälsosamma arbetsplatser. Just träningen i att föra en dialog i arbetslivet, något som saknas idag, är en bra del av utbildningen. Den kommer jag att ha användning av. Jag är gruppchef med ansvar för 18 personer och har delansvar för dubbelt så många.

Jobba friskt

o Projektet pågår 2005–2006 och vänder sig till personal på Arbetsmarknads-, Kriminalvårds-, Migrations- och Integrationsverken, Försäkringskassan, Polisen, Statens institutionsstyrelse och Kronofogdemyndigheten.
Utbildningar: Friskare chefer och medarbetare, Personaldialog för hälsosamma arbetsplatser och Rehabilitering av långtidssjuka med stressdiagnoser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA