Allt fler beslag vid domstolarna

DOMSTOLARNA2019-09-20
Antalet beslagtagna föremål vid tingsrätterna har mer än tiodubblats de senaste sju åren, uppger SVT. Det främsta skälet är att fler tingsrätter har infört säkerhetskontroller, som tidigare inte funnits.

Antalet föremål som tas i beslag i tingsrätternas säkerhetskontroller har enligt SVT ökat kraftigt i hela landet. Vid tingsrätten i Halmstad har vakterna upptäckt att personer haft kniv med sig till rätten vid tre tillfällen den senaste tiden. Där har den nya säkerhetskontrollen funnits på plats i två år. Nu ska den uppgraderas med röntgenutrustning.

”Dels upptäcker man mer i en röntgenapparat, men sen är det också fråga om bemötande av dem som kommer till domstolen”, säger lagmannen Pia Johansson till SVT.

När ordningsvakterna hittar föremål som kan användas som vapen eller bedöms som farligt tillkallas polis. Att utökningen av säkerhetskontrollen tagit tid är en kostnadsfråga, konstaterar hon. Men säkerheten vid tingsrätterna har blivit en nationellt prioriterad fråga, och enligt Pia Johansson kan man se ett samband mellan att brotten blivit grövre och att antalet beslagtagna föremål ökar.

Pia Johansson har påpekat säkerhetsbrister i domstolens lokaler för myndigheten Domstolsverket sedan 2013. Den senaste incidenten rörde ett vittnesmål i samband med en rättegång om barnpornografi, där ett vittne kunde höras utanför tingssalen trots stängda dörrar.

”Sedan ett flertal år har vi en ganska intensiv diskussion med Domstolsverket kring lokalerna i Halmstads tingsrätt. Bland annat är frågan uppe att jag har haft uppfattningen att man inte har haft tillräcklig ljudisolering från våra rättssalar”, säger Pia Johansson.

Hon tror att problemet kan finnas på fler domstolar i landet, eftersom salarna byggts utifrån samma normer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.