Uppsala tingsrätt utrymd efter hot

DOMSTOLARNA2019-08-29
Under förmiddagen utrymdes Uppsala tingsrätt efter att ett hot inkommit via mejl. Vid lunchtid kunde personalen dock återvända till jobbet, skriver Domstolsverket i ett pressmeddelande. Även Linköpings tingsrätt har tagit emot liknande hot.

Enligt ST-medlemmar på Uppsala tingsrätt som Publikt har talat med fick de anställda utrymma lokalerna strax före klockan nio på morgonen.

Efter att de fått information om att hotbilden inte längre innebär att de måste hålla sig borta från lokalerna kunde de sedan återvända till jobbet omkring klockan halv ett.

Även tingsrätten i Linköping har mottagit hot, men arbetsplatsen utrymdes inte.

– Vi har fått information om att det har varit ett hot, och ett meddelande om att informationen inte längre är skarp, säger en ST-medlem som Publikt har pratat med.

Domstolsverket har startat upp sin krisledningsorganisation och undersöker för närvarande hotbilden.

–  Jag kan bekräfta att det har inkommit hot av samma karaktär till flera domstolar via mejl under gårdagen. Vilka domstolar det rör sig om vill jag inte uttala mig om, säger Domstolsverkets biträdande säkerhetschef Joakim Eklund till Publikt.

Han vill inte uttala sig om huruvida det fortfarande finns en hotbild mot någon domstol i landet.

– Domstolsverkets krisledningsorganisation har varit sammankallad sen i morse och den är fortfarande aktiv. Vi arbetar med ärendet fortfarande, säger han.

Samtliga hot är polisanmälda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.