Alltjämt lång väntan på lärarlegitimation

SKOLAN2015-06-01

Närmare 20 000 lärare köar fortfarande för att få ut sin lärarlegitimation från Skolverket. Väntetiden är mellan sex och nio månader.

Mellan 15 000 och 20 000 lärare väntar på att få ut sin yrkeslegitimation från Skolverket, skriver TT.

”Den föregående regeringen gav oss uppdraget med väldigt kort varsel, och den ändrade också bestämmelserna under resans gång. Och eftersom det är första gången lärarnas behörighet kartläggs har vi fått gå tillbaka 40 år i tiden för att undersöka vad alla lärarutbildningar innehöll. Ingen förstod hur komplicerat det skulle vara”, säger tillförordnade enhetschefen Zara Warglo till TT.

Myndighetens mål är att förkorta handläggningstiden till fyra månader i september. För närvarande är väntetiden mellan sex och nio månader. Men enligt Skolverket kommer inte lärarbristen att vara löst även om myndigheten kommer tillrätta med kötiderna:

”Vi står för de problem vi haft, men handläggningstiderna är en ytterst marginell orsak till det allvarliga behörighetsläget. Lärarbristen är absolut inte avhjälpt när vi klarat av kön, det kommer snarare att stå ännu tydligare för oss hur allvarlig utmaningen är”, säger Zara Warglo.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Skolverket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA