Allvarlig kritik mot LiU

HÖGSKOLA2007-08-13

Linköpings universitet får allvarlig kritik av Högskoleverket för hur man behandlat en gäststudent från Japan. Nu kommer Justitiekanslern, JK, att avgöra om studenten ska få skadestånd.

Studenten tog 2006 en mastersexamen i Tema vatten vid universitetet. Han uttryckte mycket starka önskemål att få fortsätta med en doktorandutbildning, och fick positiva förhandsbesked av den ämnesansvarige professorn. Men han fick också beskedet att han som utländsk student inte kunde komma ifråga för anställning som doktorand, utan måste ordna sin finansiering på annat sätt. I december 2006 skrev professorn ett certifikat till studenten, där han intygade att denne tillsammans med en grupp studenter skulle antas till doktorandutbildning.

Till Högskoleverket uppger professorn att certifikatet bara var till för att hjälpa studenten att söka finansiering i stipendieform från Japan, och inte kan ses som ett antagningsbeslut. I mars i år fick studenten klart för sig att han formellt måste söka till doktorandutbildningen. I april får han klart med ett treårigt stipendium av en japansk branschorganisation. Men i juni avslås hans ansökan till den utbildning han räknat med att få gå.

Högskoleverket konstaterar att universitetets olika besked måste ha varit förvirrande för studenten, och kritiserar universitetet för att ha lämnat motstridiga och oklara antagningsvillkor. Verket konstaterar också att det inte finns något rättsligt stöd för att särbehandla utländska sökande. Även utländska studenter ska ha möjlighet till doktorandstudier med utbildningsbidrag eller anställning.

Studenten har också anmält universitetet för diskriminering. Den anmälan prövas av Högskoleverkets överklagandenämnd. Studentens krav på skadestånd överlämnar verket till JK för prövning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA