Almega vill införa tre års vikariat

AVTALSRÖRELSEN2013-05-07
Ett avtal med siffror, i nivå med arbetsmarknaden i övrigt. Det kräver ST för sina medlemmar inom Posten, Swedavia, Menzies Aviation och andra företag i kommunikationsbranschen. Arbetsgivaren vill få rätt att ta in vikarier under tre år.

ST vill också att medlemmarna får mer inflytande över sina arbets­tider. Schemaläggningen ska så långt möjligt ta hänsyn till medarbetarnas möjligheter att förena arbetet med privatlivet, liksom till skiftarbetandes möjligheter till återhämtning.

Motparten i bransch kommunikation inom Almega har, precis som i tidigare avtalsrörelser, yrkat på sifferlösa avtal. Almega vill också ha en ny, tidsbegränsad anställningsform, och rätt att anställa upp till tre år på vikariat eller visstidsanställning, säger ST-ombudsmannen Ellen Simonsson.

– Det går stick i stäv mot vad ST tycker är ett bra arbetsliv. Det blir fler otrygga anställningar. Det är anmärkningsvärt att även statliga bolag vill driva detta, säger Ellen Simonsson.

STs avtal med bransch kommunikation inom Almega löper ut 31 maj.

Avtalet för STs medlemmar inom spårtrafiken löpte ut 31 mars. Arbetsgivaren, bransch spårtrafik inom Almega, har nu lämnat sitt första bud: ett treårigt avtal i nivå med övriga avtal på arbetsmarknaden.

ST har krävt en extra satsning på att höja lägstalönerna, stopp för farligt ensamarbete och rätt till heltid.

– Men om vi inte får igenom fler av våra yrkanden är vi inte beredda att gå med på ett långvarigt avtal, säger ST-ombudsmannen Maria Olwaeus.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.