STs förhandlare siktar lösning

AVTALSRÖRELSE2013-09-05
Avtalsrörelsen inom bransch kommunikation har präglats av ett låst läge på grund av de lokala förhandlingarna på Postnord. Nu låter dock STs förhandlare förhoppningsfull.

– Vi närmar oss en lösning inom Postnord. Och vi ska träffa Almega preliminärt senare i eftermiddag för att ta emot ett nytt bud, säger STs förhandlingsombudsman Ellen Simonsson.

Almegas bransch kommunikation domineras av Postnord. De lokala förhandlingarna i denna stora koncern har av tradition gått före de centrala förhandlingarna. Men i år har situationen varit besvärlig eftersom alla lokala avtal på Postnord är uppsagda av arbetsgivaren.
Samtidigt har de lokala parterna inte träffats i några regelrätta förhandlingar sedan det långa sommaruppehållet.

Ändå låter Ellen Simonsson på torsdagen hoppfull.

– Vi närmar oss en lösning kring det här. Men ingenting är klart och påskrivet. Nu väntar vi på eftermiddagens bud att ta ställning till, säger hon.

Men hur kan ni närma er en lösning om det inte pågår förhandlingar på Postnord?

– Genom att vi pratar med varandra och för en dialog både på central och lokal nivå, säger Ellen Simonsson.

Inom Almegas bransch kommunikation ligger stora delar av villkorsregleringarna i de lokala kollektivavtalen, förklarar Ellen Simonsson. På Postnord är bland annat det lokala pensionsavtalet och det lokala trygghets- och omställningsavtalet uppsagda.

– De representerar stora värden för medlemmarna, säger hon.
Inom Almegas bransch kommunikation finns bland annat PostNord, Swedavia, Menzies Aviation samt Aviator.

Det centrala avtalet löpte ut 31 maj.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.