STs förhandlare siktar lösning

AVTALSRÖRELSE2013-09-05

Avtalsrörelsen inom bransch kommunikation har präglats av ett låst läge på grund av de lokala förhandlingarna på Postnord. Nu låter dock STs förhandlare förhoppningsfull.

– Vi närmar oss en lösning inom Postnord. Och vi ska träffa Almega preliminärt senare i eftermiddag för att ta emot ett nytt bud, säger STs förhandlingsombudsman Ellen Simonsson.

Almegas bransch kommunikation domineras av Postnord. De lokala förhandlingarna i denna stora koncern har av tradition gått före de centrala förhandlingarna. Men i år har situationen varit besvärlig eftersom alla lokala avtal på Postnord är uppsagda av arbetsgivaren.
Samtidigt har de lokala parterna inte träffats i några regelrätta förhandlingar sedan det långa sommaruppehållet.

Ändå låter Ellen Simonsson på torsdagen hoppfull.

– Vi närmar oss en lösning kring det här. Men ingenting är klart och påskrivet. Nu väntar vi på eftermiddagens bud att ta ställning till, säger hon.

Men hur kan ni närma er en lösning om det inte pågår förhandlingar på Postnord?

– Genom att vi pratar med varandra och för en dialog både på central och lokal nivå, säger Ellen Simonsson.

Inom Almegas bransch kommunikation ligger stora delar av villkorsregleringarna i de lokala kollektivavtalen, förklarar Ellen Simonsson. På Postnord är bland annat det lokala pensionsavtalet och det lokala trygghets- och omställningsavtalet uppsagda.

– De representerar stora värden för medlemmarna, säger hon.
Inom Almegas bransch kommunikation finns bland annat PostNord, Swedavia, Menzies Aviation samt Aviator.

Det centrala avtalet löpte ut 31 maj.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA