Strejk hotar bransch kommunikation

AVTALSRÖRELSE2013-09-06
Seko varslar om strejk inom Almegas bransch kommunikation. Förhandlingarna har gått i stå kring frågan om löneökningar.

Seko - Facket för Service och Kommunikation - har krävt att medlemmarna ska få en löneökning baserad på krontal. Almega har sagt nej och vill höja lönerna i procent i stället.

”Särskilt på lägstalönerna har krontalet stor effekt. Det handlar om skillnader på hundratals kronor i månaden för dem som tjänar minst. Procent leder till en arbetsmarknad där klyftorna ökar och det ställer vi inte upp på” kommenterar Sekos förbundsordförande Janne Rudén i ett pressmeddelande.

För STs medlemmar inom Almegas bransch kommunikation är en löneökning i procent långt mer värd än en löneökning i krontal, säger förhandlingsombudsman Ellen Simonsson.

– Men vi visar hänsyn till varslet och avslutar inte våra förhandlingar medan varslet pågår, säger hon.

STs förhandlingsdelegation inom bransch kommunikation kommer att ha ett telefonmöte under eftermiddagen. Därefter kommer Ann-Christin Fällén, ordförande i ST inom Postnord som är branschens absolut största arbetsgivare, samla sin egen avdelningsstyrelse till ett telefonmöte.

– Sedan går vi ut med information om vår syn på Sekos varsel till de förtroendevalda och medlemmarna. Det sker senare i dag, säger Ann-Christin Fällén.

Strejkvarslet omfattar 2 200 Sekomedlemmar på Postnord, Bring CityMail och Menzies Aviation. Det är brevbärare, terminalarbetare och chaufförer samt anställda vid flygplatserna Arlanda och Landvetter, som jobbar med incheckning och lastning.

Varslet träder i kraft vid lunchtid den 18 september och innebär total arbetsnedläggelse.

Almega hävdar att Sekos lönekrav överskrider det så kallade märket på 6,8 procent över tre år, som industrin enades om i våras.

Nu kommer fortsatta förhandlingar att ledas av medlare utsedda av Medlingsinstitutet, skriver Almega i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.