Almega backar från tidigare bud

AVTALSRÖRELSEN2013-09-23
Almega bryter mot god förhandlingssed, anser ST. I avtalsförhandlingarna inom bransch kommunikation har arbetsgivarorganisationen backat tillbaka till kravet på ett sifferlöst avtal.

Förhandlingarna i Almegas bransch kommunikation befinner sig i ett kritiskt läge. Så beskriver STs förhandlingsombudsman Ellen Simonsson det hela.

– Vi träffas igen i eftermiddag, men om Almega inte gör en ny kovändning kommer vi att ha en förtroendekris. Vår förhandlingsdelegation är djupt oroad för fortsättningen, säger hon.

Det var i förra veckan ST överraskades av att motparten, Almega, plötsligt gick tillbaka till sitt ursprungliga yrkande från i april. Almega vill ha ett tidsbestämt sifferlöst avtal.

– Det var något vi avvisade då och något vi hade klarat av. Det strider mot god förhandlingssed att backa från vad man enats om, säger Ellen Simonsson.

Avtalet löpte ut 31 mars och förlängs nu automatiskt med sju dagar åt gången. Längre än så råder inte fredsplikten.

– Vi stänger ingen dörr i och med det här, men läget är oerhört kritiskt, säger Ellen Simonsson.

Inom Almegas bransch kommunikation finns bland annat PostNord, Swedavia, Menzies Aviation samt Aviator.

Seko tecknade nytt avtal 17 september. Det skedde genom medling. Avtalet gäller i 38 månader och ger ett löneökningsutrymme uttryckt i kronor, 1 700 kronor, eller minst 6,8 procent.

Sacoförbunden inom bransch kommunikation har tillsammans med Almega begärt medling via Medlingsinstitutet. Medlingen pågår just nu. Mellan dessa parter finns inget konfliktvarsel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.