Avtal klart i bransch kommunikation

AVTALSRÖRELSE2013-09-26
Almegas bransch kommunikation och ST är eniga om ett nytt centralt avtal. Det gäller i 38 månader och ger löneökningar på 7,2 procent, vilket motsvarar industrins överenskommelse.

I dag, torsdag, enades ST och Almegas bransch kommunikation om ett nytt centralt avtal. Det gäller från 1 juni 2013 till och med 31 juli 2016.

– Vi har landat ett löneutrymme på 7,2 procent. Det är precis på märket, med tanke på att avtalet är lite längre än tre år, 38 månader, säger STs förhandlingsombudsman Ellen Simonsson.

Det så kallade märket är det löneutrymme som fastställs i avtalsförhandlingarna inom den konkurrensutsatta industrin. Det bildar norm för övriga arbetsmarknaden.

Lönerna i bransch kommunikation kommer att justeras vid tre tillfällen under avtalsperioden. För 2013 räknas lönerna upp med 2 procent. 2014 med 2,4 procent. 2015, slutligen, sker en uppräkning med 2,4 procent plus 0,4 procent.

Parterna har även enats om nya regler för innehållet i ett lönesamtal.

– Det är ett förtydligande om hur man hanterar lönekriterier i lönesamtalet, att chefen går igenom hur medarbetaren uppnått lönekriterierna. Det är avtalsskrivningar som anger en tågordning och tydlighet i hur den här processen ska gå till som vi är mycket nöjda med, säger Ellen Simonsson.

Dessutom reglerar det nya avtalet hur chefen ska återkoppla informationen om ny lön till medarbetaren.

Föräldralönetillägget utökas från fyra till sex månader. Tillägget ger omkring tio procent utöver föräldrapenningen.

Inom bransch kommunikation har förhandlingarna dragit ut på tiden. I förhandlingarnas slutskede backade Almega tillbaka till sitt ursprungliga yrkande på ett sifferlöst avtal. Det var ett krav som ST redan hade avvisat och betraktade som ett passerat stadium. Förtroendekris hotade in i det sista.

– Striden om ett sifferutrymme pågick så sent som i går. Men nu är vi mycket nöjda med att kunna ro i land ett avtal som står sig väl på arbetsmarknaden, säger Ellen Simonsson.

Inom Almegas bransch kommunikation har ST medlemmar på bland annat PostNord, Swedavia, Menzies Aviation, EPN och Aviator.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.