Avtal klart i bransch kommunikation

AVTALSRÖRELSE2013-09-26

Almegas bransch kommunikation och ST är eniga om ett nytt centralt avtal. Det gäller i 38 månader och ger löneökningar på 7,2 procent, vilket motsvarar industrins överenskommelse.

I dag, torsdag, enades ST och Almegas bransch kommunikation om ett nytt centralt avtal. Det gäller från 1 juni 2013 till och med 31 juli 2016.

– Vi har landat ett löneutrymme på 7,2 procent. Det är precis på märket, med tanke på att avtalet är lite längre än tre år, 38 månader, säger STs förhandlingsombudsman Ellen Simonsson.

Det så kallade märket är det löneutrymme som fastställs i avtalsförhandlingarna inom den konkurrensutsatta industrin. Det bildar norm för övriga arbetsmarknaden.

Lönerna i bransch kommunikation kommer att justeras vid tre tillfällen under avtalsperioden. För 2013 räknas lönerna upp med 2 procent. 2014 med 2,4 procent. 2015, slutligen, sker en uppräkning med 2,4 procent plus 0,4 procent.

Parterna har även enats om nya regler för innehållet i ett lönesamtal.

– Det är ett förtydligande om hur man hanterar lönekriterier i lönesamtalet, att chefen går igenom hur medarbetaren uppnått lönekriterierna. Det är avtalsskrivningar som anger en tågordning och tydlighet i hur den här processen ska gå till som vi är mycket nöjda med, säger Ellen Simonsson.

Dessutom reglerar det nya avtalet hur chefen ska återkoppla informationen om ny lön till medarbetaren.

Föräldralönetillägget utökas från fyra till sex månader. Tillägget ger omkring tio procent utöver föräldrapenningen.

Inom bransch kommunikation har förhandlingarna dragit ut på tiden. I förhandlingarnas slutskede backade Almega tillbaka till sitt ursprungliga yrkande på ett sifferlöst avtal. Det var ett krav som ST redan hade avvisat och betraktade som ett passerat stadium. Förtroendekris hotade in i det sista.

– Striden om ett sifferutrymme pågick så sent som i går. Men nu är vi mycket nöjda med att kunna ro i land ett avtal som står sig väl på arbetsmarknaden, säger Ellen Simonsson.

Inom Almegas bransch kommunikation har ST medlemmar på bland annat PostNord, Swedavia, Menzies Aviation, EPN och Aviator.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA