Ambassadpersonal vill ha risktillägg

UD2016-01-22

Personalen på Sveriges ambassad i Beirut kräver bättre betalt för de riskfyllda resorna in i Syrien, skriver Dagens Nyheter. Enligt en skrivelse till utrikesdepartementet, UD, täcker ersättningen inte ens deras kostnader.

Anställda vid ambassaden i Libanon har skrivit ett gemensamt brev till UD. Enligt skrivelsen täcker ersättningarna för deras många och långa resor in i krigsdrabbade Syrien inte ens de utgifter personalen har.

Sedan 2012 är ambassaden i Syriens huvudstad Damaskus stängd av säkerhetsskäl. Istället tvingas personal vid ambassaden i Libanon resa in i Syrien när svensk närvaro i grannlandet är nödvändig. Syftet med resorna kan vara rapportering om det politiska läget, kontakter med FN-organ, ambassader och civila samhällsorganisationer, skriver tidningen.

Dagens Nyheter citerar ur ett mejl från ambassadens biträdande chef Mikael Staff till UD i Stockholm:

”De faror som tillresande personal utsätts för i det belägrade och ständigt beskjutna Damaskus kan jämföras med farorna i andra kriszoner där vi har diplomatisk personal”.

I brevet framförs en begäran från all utsänd personal att ersättningen höjs, att risktillägg ska utgå och att ersättningen betalas ut retroaktivt. Johan Tegel vid UDs presstjänst säger till tidningen att det finns anledning att se över ersättningarna till ambassadpersonal som bor på annan ort, men delvis verkar på en annan plats.

Regeringen har också beslutat att tillsätta en särskild utredare för att kartlägga och beskriva nuvarande ansvarsfördelning, organisation och finansiering för migrationsverksamheten vid utlandsmyndigheterna. Senast 1 februari nästa år ska utredaren redovisa sina förslag hur ansvarsfördelning, organisation och finansiering kan göras mer ändamålsenlig och kostnadseffektiv.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA