Amerikanska Posten vill häva avtal

USA2011-08-15

Det amerikanska postverket vill upphäva vissa kollektivavtal och minska bemanningen med 220 000 anställda för att klara ekonomin. De postanställdas fack, APWU, går till motangrepp.

Det amerikanska postverket, United States Postal Service förkortat USPS, har ansträngd ekonomi. Om verksamheten fortsätter som nu blir förlusten för 2011 mer än åtta miljarder dollar.

I förra veckan blev postverkets ekonomi en toppnyhet. Då fick personalen officiell information och det största facket, American Postal Workers Union, APWU, valde att lägga ut en del av postledningens diskussionsunderlag på internet.

Washington Post och andra tidningar redogjorde för planerna att säga upp eller köpa ut 120 000 anställda fram till 2015 samt minska bemanningen med ytterligare 100 000 anställda genom naturlig avgång.

I slutet av juli hade ledningen för USPS offentliggjort planen att stänga 3 700 postkontor samt att gå ned till femdagarsutdelning.

Personalnedskärningar kan bara göras genom att upphäva kollektivavtal, något som APWU och de olika brevbärarfacken protesterar emot.

– Det är inte de hårt arbetande anställda som har orsakat den här ekonomiska krisen. De ska inte behöva agera syndabock, säger APWUs ordförande Cliff Guffey.

Skulden ligger i stället hos kongressen, enligt fackföreningsledaren. Kongressen har lagstiftat om fonderingen av pengar till de anställdas pensions- och sjukförsäkring (Retiree Health Benefits Fund). USPS tvingas avsätta jättebelopp varje år. Fonderingarna för 2011 uppgår till 5,5 miljarder dollar.

Det amerikanska postverket skiljer sig på flera sätt från svenska Posten. USPS har fortfarande monopol på brev och äger ett stort nätverk av postkontor. Man delar ut post sex dagar i veckan.

Under de senaste tio åren har USPS skurit ned bemanningen med 212 000 tjänster, enligt postverkets interna dokument, till nuvarande personalstyrka på 563 400.

Frågan om postverkets framtid ligger i stor utsträckning i kongressens händer. USPS är en av få federala verk vars funktioner uttryckligen regleras i den amerikanska grundlagen.

Sedan 1980-talet finansieras verksamheten helt utan skattemedel. Liksom i övriga västvärlden har brevvolymerna minskat rejält i takt med ökad användning av Internet. De senaste fyra åren har 20 procent av brevvolymen försvunnit, enligt USPS.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA