Ändrad a-kassa slog mot utlandsfödda

A-KASSAN2021-02-16
När reglerna för a-kassan ändrades 2007 ledde det till minskad social trygghet bland utrikes födda. Det konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en rapport.

De utrikesfödda drabbades hårdast av ett försämrat försäkringsskydd när arbetslöshetsförsäkringen gjordes om i januari 2007. Då höjdes avgifterna i a-kassan kraftigt, samtidigt som reglerna förändrades och ersättningen vid arbetslöshet sänktes. De försämrade villkoren ledde till att många lämnade försäkringen, och anslutningsgraden minskade från ungefär 80 till 70 procent mellan 2006 och 2009, konstaterar IFAU i ett pressmeddelande.

Att färre arbetslösa var med i en a-kassa märktes på utbetalningarna från a-kassorna. I genomsnitt minskade utbetalningarna med 2,5 procentenheter under perioden 2007–2012 jämfört med åren 2002–2006. Utbetalningarna minskade enligt IFAU betydligt mer bland utrikes födda arbetslösa som bott en kortare tid i Sverige och bland dem som var födda i länder utanför Europa. För dem minskade utbetalningarna med upp till sju procentenheter.

”Fler utrikes än inrikes födda gick ur a-kassan när den blev dyrare. Det leder till att inkomstskillnaderna mellan in- och utrikes födda blir större vid arbetslöshet”, konstaterar forskaren Lutz Gschwind, som skrivit rapporten.

Lutz Gschwind tycker inte det är särskilt förvånande att många lämnade a-kassan när avgiften ökade och ersättningen minskade. Han är mer förvånad att så många av de inrikes födda med svag ställning på arbetsmarknaden faktiskt stannade kvar:

”Troligen beror det på att det är en etablerad social norm i Sverige att vara med i a-kassan”, framhåller han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.