Anställd allvarligt skadad i självförsvarsövning

KRIMINALVÅRDEN2020-01-09
En anställd vid Kriminalvården ådrog sig allvarliga skador i samband med en övning i självförsvar på jobbet. Skadorna inträffade när instruktören skulle demonstrera hur man tar sig ur ett strypgrepp, rapporterar SVT.

I samband med en övningsdag blev en kvinnlig anställd svårt skadad när instruktören skulle visa hur man tar sig ur ett strypgrepp. Enligt en intern utredning använde instruktören ett grepp som strukits från övningarna redan under 2010, uppger SVT.

Instruktören gick fram till kvinnan för att visa henne hur man tar sig ur ett så kallat kravattgrepp, som är en form av strypgrepp framifrån. Hon kände direkt en brännande känsla i nacken, och när hon uppsökte akutmottagningen konstaterades enligt SVT att hon fått diskbråck i halsryggen och en spricka i skallbenet. Skadorna gjorde att hon förlorat känseln i armen och handen.

”Det är en mycket tråkig händelse, som har fått allvarliga konsekvenser för den kvinnliga kollegan”, säger Johan Mellbring vid nationella transportenheten till SVT.

Händelsen inträffade i april 2019 och har senare utretts av Kriminalvården och anmälts som en allvarlig arbetsskada till Arbetsmiljöverket. Den anställde är i rehabilitering efter operation, uppger SVT.

Det så kallade kravattgreppet ströks från Kriminalvårdens utbildningsmaterial redan 2010. Trots detta fanns det med i planeringen inför utbildningsdagen i våras, enligt Kriminalvårdens utredning. Enligt utredningen ska instruktören enligt SVT dessutom använt för mycket kraft.

”Vi har vidtagit både direkta och långsiktiga åtgärder efter händelsen. Vad det gäller övningen så är den inte förbjuden i anvisningarna, utan bara borttagen, och man har kommit fram till att den varit relevant inför övningen den aktuella dagen”, säger Johan Mellbring till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.