Anställd åtalsanmäls efter bråk på ungdomshem

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2024-01-11

En anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses ungdomshem anmäls till åtal misstänkt för misshandel eller tjänstefel. Mannen ska ha attackerats av en intagen ungdom vid ett bråk och därefter ha slagit och knuffat henne hårt, enligt myndighetens personalansvarsnämnd.

Enligt Statens institutionsstyrelses personalansvarsnämnd kan den anställde behandlingsassistenten ha använt övervåld mot en flicka vid ett ingripande.

Myndigheten har i sin utredning av händelsen hållit samtal med de kollegor som var närvarande vid tillfället. De har berättat att bråk uppstod på hemmet sedan en medarbetare tagit penslar eller en färgburk från ungdomar som vägrat att sluta måla på ett bord trots uppmaningar från personalen. I samband med bråket ska den brottsmisstänkte behandlingsassistenten fått flera slag riktade mot sig. Han ska sedan själv ha slagit en av de intagna ungdomarna i ansiktet med öppen handflata och knuffat henne hårt mot en vägg.

Den anklagade mannen har i samtal med arbetsgivaren berättat att han blev slagen och sparkad av flickan vid bråket och att han först därefter ska ha föst och knuffat bort henne. Han berättar att han höjt sin hand och fört den mot flickans ansikte, men nekar till att ha slagit henne.

Trots att det finns övervakningsfilm från händelsen, anser Statens institutionsstyrelse att det är svårt att avgöra exakt vad som skett i tumultet. Personalansvarsnämnden menar ändå att det är utrett att mannen blev slagen flera gånger och att han sedan har utdelat ett slag som verkar ha träffat flickan över ansiktet, samt att han knuffat henne med hård kraft.

Agerandet skulle kunna utgöra misshandel och tjänstefel, enligt personalansvarsnämnden, som därför anmält mannen till åtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA