Anställda kritiska till Riksrevisionen

ANALYS2004-09-08

– Riksrevisionens ledning lyssnar dåligt på oss i facket, säger Meta Boëthius, 2e vice ordförande i ST-avdelningen. Hon är inte förvånad över den kritik som personalens framför i en studie om förhållandena på Riksrevisionen.

En överväldigande majoritet av de anställda saknar förtroende för Riksrevisionens ledning. Både organisation och samarbete anses fungera dåligt. Kritiken är svidande.

Detta nedslående resultat finns i en undersökning där personalen fått ange starka och svaga sidor hos Riksrevisionen och nu är analysen klar.

Endast 20 procent av de anställda har angett att de har förtroende för de tre högsta cheferna – hela 56 procent är mer eller mindre negativa.

Även förändrings- och utvecklingsklimatet får lågt betyg: Alla är negativa i varierande grad utom 11 procent. En stor majoritet – 60 procent – anser att samarbetet mellan avdelningarna inom Riksrevisionen fungerar dåligt, bara 10 procent är positiva. De flesta är också missnöjda med hur Riksrevisionens organisation fungerar.

– Vi är inte förvånade över resultatet, säger Meta Boëthius, tillförordnad ordförande för ST-avdelningen. Man lyssnar dåligt på oss inom facket, kommunikationen är dålig och personalen känner liten delaktighet i att utveckla verksamheten. Många av oss känner också att ledningen inte har förtroende för vår kompetens.

Studien genomfördes i våras efter bland annat krav från facken eftersom missnöje funnits bland personalen ända sedan Riksrevisionen bildades för drygt ett år sedan.

Riksrevisionens ledning har nu beslutat bilda en grupp som ska utarbeta förslag till lösningar. I gruppen, som ska ledas av riksrevisor Eva Lindström, ska ingå två företrädare för varje fack, och huvudskyddsombudet. Informationschefen blir projektledare.

Riksrevisionen

Bildad 1 juli 2003. Antal anställda: 300, varav cirka 60 ST-medlemmar. Uppgift: årlig revision och effektivitetsrevision av all statlig verksamhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA