Arbetar i Sverige utan personnummer

EU2010-04-26
250 experter från andra EU-länder som arbetar på Europeiska smittskyddsinstitutet, ECDC, i Solna saknar svenska personnummer, skriver Europaportalen.

ECDC lokaliserades till Sverige år 2005. Sedan dess har de cirka 250 anställda vid institutet försökt få svenska personnummer. Utan personnummer är tillvarons möjligheter i Sverige mycket begränsade, enligt Europaportalen – de kan inte teckna hyreskontrakt, koppla in el eller skaffa telefonabonnemang.

Avsaknaden av personnummer påverkar även medföljande partners och gör bland annat att de får problem när de ska söka sjukvård.

I förra veckan tog den tyska EU-parlamentarikern Jutta Haug, S, upp problematiken i ett anförande i parlamentet:

– Jag blev rasande när jag fick höra talas om det här. Det borde ha lösts för länge sedan, säger hon till Europaportalen.

Många av de anställda har haft så kallade samordningsnummer från utrikesdepartementet. Men de fungerar inte alltid i praktiken. Jutta Haug tycker att frågan borde vara mer angelägen för svenska myndigheter:

– Alla länder vill få ett EU-organ i sitt land. Men jag får intrycket av att den svenska regeringen bara struntar i ECDC nu när de väl har fått det.

I en skrivelse till Europaparlamentet, som lämnades in tidigare i år, har personalen krävt ”grundläggande rättigheter” under sin vistelse i Sverige. De begär en garanti för att länder som får EU-organ också ser till att deras anställda får del av samhällsservicen.

På Socialdepartementet arbetar ämnesrådet Anita Janelm med att hitta en lösning:

– Det är en ny myndighet och vi har ingen erfarenhet av den här typen av frågor. Deras status är ju väldigt speciell och vi vet att de stöter på massor av problem, säger hon till Europaportalen.

Den som är anställd av EU i Sverige omfattas av lagen om immunitet och privilegier. I praktiken innebär det att de inte blir skattskyldiga eller folkbokförda i Sverige. Men en följd blir också att de saknas i sådana register som hämtar sin information från folkbokföringsregistret. Det leder till problem att teckna telefonabonnemang, öppna bankkonton eller teckna avtal med exempelvis elbolag.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.