Arbetar i Sverige utan personnummer

EU2010-04-26

250 experter från andra EU-länder som arbetar på Europeiska smittskyddsinstitutet, ECDC, i Solna saknar svenska personnummer, skriver Europaportalen.

ECDC lokaliserades till Sverige år 2005. Sedan dess har de cirka 250 anställda vid institutet försökt få svenska personnummer. Utan personnummer är tillvarons möjligheter i Sverige mycket begränsade, enligt Europaportalen – de kan inte teckna hyreskontrakt, koppla in el eller skaffa telefonabonnemang.

Avsaknaden av personnummer påverkar även medföljande partners och gör bland annat att de får problem när de ska söka sjukvård.

I förra veckan tog den tyska EU-parlamentarikern Jutta Haug, S, upp problematiken i ett anförande i parlamentet:

– Jag blev rasande när jag fick höra talas om det här. Det borde ha lösts för länge sedan, säger hon till Europaportalen.

Många av de anställda har haft så kallade samordningsnummer från utrikesdepartementet. Men de fungerar inte alltid i praktiken. Jutta Haug tycker att frågan borde vara mer angelägen för svenska myndigheter:

– Alla länder vill få ett EU-organ i sitt land. Men jag får intrycket av att den svenska regeringen bara struntar i ECDC nu när de väl har fått det.

I en skrivelse till Europaparlamentet, som lämnades in tidigare i år, har personalen krävt ”grundläggande rättigheter” under sin vistelse i Sverige. De begär en garanti för att länder som får EU-organ också ser till att deras anställda får del av samhällsservicen.

På Socialdepartementet arbetar ämnesrådet Anita Janelm med att hitta en lösning:

– Det är en ny myndighet och vi har ingen erfarenhet av den här typen av frågor. Deras status är ju väldigt speciell och vi vet att de stöter på massor av problem, säger hon till Europaportalen.

Den som är anställd av EU i Sverige omfattas av lagen om immunitet och privilegier. I praktiken innebär det att de inte blir skattskyldiga eller folkbokförda i Sverige. Men en följd blir också att de saknas i sådana register som hämtar sin information från folkbokföringsregistret. Det leder till problem att teckna telefonabonnemang, öppna bankkonton eller teckna avtal med exempelvis elbolag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA