Arbetsdomstolen ogiltigförklarar uppsägning

ÖREBRO UNIVERSITET2018-11-07

En professor vid Örebro universitet har fått sin uppsägning ogiltigförklarad av Arbetsdomstolen. Hon ska dessutom få 75 000 kronor i skadestånd, enligt domen.

Förhandlingar har pågått mellan parterna sedan i slutet av augusti, då Saco-S genom Sveriges universitetslärare och forskare, Sulf, stämde Örebro universitet. Orsaken var att professorn hade sagts upp på vad fackförbundet ansåg vara felaktiga grunder. Sulf har bland annat framfört att professorn sagts upp sedan hon drabbats av sexuella trakasserier från en kollega. Förbundet menar att universitetet inte levt upp till diskrimineringslagens krav på åtgärder efter de påstådda trakasserierna.

Då parterna inte kunde nå förlikning, valde Arbetsgivarverket, som företrätt staten och Örebro universitet, den ovanliga metoden att medge förbundets talan.

”Domen ska inte tolkas som att det facket har påstått var korrekt. Domen innebär bara att kvinnan får skadestånd och jobbet tillbaka. Vi anser fortfarande att förbundet har haft fel i flera delar”, säger Lars Åström, arbetsrättsjurist på Arbetsgivarverket och ombud i målet för staten, till Lag & Avtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.