Arbetsförmedlare dömd till fängelse – riskerar avsked

ARBETSFÖRMEDLINGEN2024-06-12

En arbetsförmedlare som nyligen dömts till sju års fängelse för grovt vapenbrott och synnerligen grovt narkotikabrott kan nu också förlora sin anställning. Arbetsförmedlingens personalansvarsnämnd ska pröva om mannen ska avskedas.

Det var i slutet av april i år som arbetsförmedlaren, som är i 45-årsåldern, dömdes till ett sju år långt fängelsestraff sedan polisen funnit en pistol samt stora mängder narkotika i mannens hem.

Totalt hittades nästan 77 kilo cannabis, sju kilo amfetamin samt ett kilo kokain på arbetsförmedlarens adress. Han dömdes för både grovt vapenbrott och synnerligen grovt narkotikabrott.

Arbetsförmedlaren riskerar nu även att förlora sin anställning. I en anmälan till Arbetsförmedlingens personalansvarsnämnd vill arbetsgivaren att nämnden tar ställning till om mannen ska avskedas för att ”grovt ha åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren”.

Arbetsdomstolen har i tidigare domar konstaterat att det finns grund för arbetsgivare att säga upp anställda som dömts för grov brottslighet eller till långa fängelsestraff.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA