Arbetsgivare anklagar Skatteverket

SKATTER2011-11-07
Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv anklagar Skatteverket för att använda oseriösa kontrollmetoder. Kritiken riktar sig mot granskning av personalliggare ute på företag.

Restauranger och frisörer är sedan år 2007 ålagda att föra en personalliggare, där man ska skriva in vilka som arbetar och när deras arbetstid börjar och slutar. Skatteverket har rätt att göra oanmälda besök för att kontrollera personalliggaren. Men Svenskt Näringsliv hävdar att Skatteverkets kontroller går utanför det tillåtna:

”Skatteverket använder otillåtna metoder när de kontrollerar personalliggare och kan höja underlagen för arbetsgivaravgifter på ytterst lösa grunder”, säger Staffan Renström, skattejurist på Sveriges Byggindustrier till Svenskt Näringsliv på webben.

Enligt Svenskt Näringsliv skönstaxerar Skatteverket företag utifrån uppskattningar av hur mycket personal verket anser borde behövas i verksamheten, trots att företagen har korrekta uppgifter i både personalliggare och bokföring.

”Skatteverkets teoretiska kalkyler visar alltid ett större personalbehov än vad som framgår av personalliggarna”, hävdar Staffan Renström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.